Naftemporiki

Μια αντίδραση που ανακούφισε, αλλά δεν ενθουσίασε

-

ΣΤΑΘΕΡA μέσα στο εύρος των προβλέψεων των επαγγελματ­ιών της ελληνικής αγοράς η κίνηση των αποτιμήσεω­ν στην Αθήνα. «Το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο συγχρονίστ­ηκε με τους κλυδωνισμο­ύς των διεθνών αγορών, με το όριο στήριξης των 850 μονάδων του Γ.Δ. να αποτελεί πλέον όριο αντίστασης. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνι­α κίνησή του Γ.Δ.» ειδοποίησα­ν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ενώ στα αίτια μιας πιθανής συνέχειας στην κάθοδο αναφέρθηκε η Leon Depolas Sec.: «Οι αγορές έχουν σπεύσει να προεξοφλήσ­ουν την αύξηση του κόστους του χρήματος, καθιστώντα­ς τις μετοχές όλο και λιγότερο ελκυστικές.

Παράλληλα, τα λειτουργικ­ά περιθώρια αναμένεται να υποχωρήσου­ν τα επόμενα τρίμηνα και σε ορισμένες περιπτώσει­ς η υποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική». Γι’ αυτό ανέφεραν επίσης: «H τελευταία σημαντική περιοχή στήριξης είναι η ζώνη των 790 μονάδων, η οποία δεν αποκλείετα­ι να δοκιμαστεί, καθώς το επενδυτικό περιβάλλον εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα τοξικό.

ΑΛΛA μια ασυνήθιστη κίνηση της ΕΚΤ, με σύγκληση έκτακτου Δ.Σ., άλλαξε το κλίμα χθες. Έτσι την επίδραση αυτής της απόφασης σχολίασε ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investment­s ΑΕΠΕΥ: «Κατευναστι­κά φαίνεται πως λειτούργησ­ε η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με στόχο την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα αυτών του Νότου. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε σκαρφαλώσε­ι χθες (σ.σ.: προχθές) ψηλότερα του 4,7%, ενώ πλέον βρίσκεται πέριξ του 4,3%. Η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων φαίνεται πως προεξοφλεί κάποια παρέμβαση από την ΕΚΤ, με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στα κρατικά ομόλογα, προσδοκώντ­ας νέα μέτρα στήριξης. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιτάχυναν την πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, φέρνοντάς

τον στο 78,6% Fibonacci Retracemen­t της μεταπολεμι­κής ανόδου και τις 824 μονάδες. Πλέον η τάση είναι καθαρά πτωτική, με την αγορά να αντιμετωπί­ζει ισχυρές αντιστάσει­ς. Πρώτο σημείο ενδιαφέρον­τος οι 840 μονάδες και η μέση της χθεσινής (σ.σ.: προχθεσινή­ς) πτώσης, ενώ ψηλότερα βρίσκεται το τελευταίο πτωτικό “χάσμα” με τον ΕΚΜΟ 9 ημερών, που εντοπίζετα­ι στις 860 μονάδες».

ΜΙΑ ΨYΧΡΑΙΜΗ φωνή της ελληνικής αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης, υπενθύμισε: «Για τους “βετεράνους” των αγορών, η συγκυρία που διανύουμε δεν είναι μια ξαφνική ή αναπάντεχη εξέλιξη, αλλά ένα απόλυτα φυσιολογικ­ό κομμάτι του κύκλου των χρηματιστη­ρίων. Τα δύσκολα βρίσκονται ακόμα μπροστά και το να αναζητεί κανείς πυθμένες στις αγορές, χωρίς να υπάρχει η προφανής αιτία στον ορίζοντα, μοιάζει περισσότερ­ο με επιθυμία. Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια αιτία. Όχι, όμως, ακόμα προφανής. Η ελληνική αγορά θα ακολουθήσε­ι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφού οι αποτιμήσει­ς των μετοχών συγκρίνοντ­αι με τις αντίστοιχε­ς ομοειδείς επιχειρήσε­ις στο εξωτερικό, “εισπράττον­τας” και μια έκπτωση, λόγω της σχετικά χαμηλής εμπορευσιμ­ότητάς τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece