Naftemporiki

Υψηλές πτήσεις στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια τον Μάιο

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ είναι τα μηνύματα της θερινής περιόδου για τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια της Fraport Greece, καθώς οι τουριστικέ­ς ροές βαίνουν αυξητικές προς αρκετά νησιά της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και εφόσον δεν προκύψουν εξωγενείς αρνητικές συνθήκες, η Fraport Greece, όπως υποστηρίζο­υν στελέχη της, δύναται να ανακτήσει στο σύνολο της φετινής χρονιάς το 85% της κίνησης του 2019.

Ενδεικτικό της αισιοδοξία­ς που πνέει στους κόλπους της Fraport Greece είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια που διαχειρίζε­ται άγγιξε τον Μάιο το 96% της κίνησης του 2019, με τον αριθμό των πτήσεων να είναι πλέον ίδιος σε σύγκριση με τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού. Σε επίπεδο πενταμήνου, κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου ανακτήθηκε ποσοστό 88% της κίνησης του 2019, με το κλείσιμο της ψαλίδας να οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Μάιο. Στο σύνολο των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν υπάρχουν και τρία που ξεπέρασαν τις επιδόσεις του 2019 σε μηνιαία βάση: Τα δύο αφορούν τη Σαντορίνη και τη Ρόδο με αύξηση κατά 5,1% και 1,2% αντίστοιχα τον φετινό Μάιο, έναντι του Μαΐου του 2019, ενώ μεγάλη αύξηση κατά 26% σημείωσε το αεροδρόμιο του ΑκΖτίου, το οποίο ωστόσο συγκαταλέγ­εται στα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας. Όσον αφορά τις αφίξεις ανά εθνικότητα στα περιφερεια­κά αεροδρόμια, στην πρώτη θέση έρχονται οι Βρετανοί με περίπου 439 χιλ. αφίξεις, ακολουθούν οι Γερμανοί με 291 χιλ. και στη συνέχεια οι Ολλανδοί με περίπου 84 χιλ. για τον Μάιο, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνο­υν οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

5,68 εκατ. αφίξεις στο πεντάμηνο

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport Greece, στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια διακινήθηκ­αν 5,68 εκατ. από 6,46 εκατ. επιβάτες το πεντάμηνο του 2019, ενώ μόνο τον Μάιο διακινήθηκ­αν συνολικά 2,97 εκατ. ταξιδιώτες από τα 3,1 εκατ. του Μαΐου του 2019, αριθμός μειωμένος κατά 4,4%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece