Naftemporiki

«Σπριντ» βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών

Ενεργοποιο­ύνται τα εισπρακτικ­ά κέντρα της ΑΑΔΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Στην πλήρη αναδιάρθρω­ση του φοροεισπρα­κτικού μηχανισμού προχωρεί η ΑΑΔΕ, με τη λειτουργία, στο τέλος Ιουνίου, δύο εισπρακτικ­ών κέντρων, με στόχο την επιτάχυνση της είσπραξης των αυξανόμενω­ν χρεών προς το Δημόσιο.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) με αρμοδιότητ­ες την επίσπευση της είσπραξης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών των φορολογουμ­ένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης και ιδιαίτερα των μεγαλοοφει­λετών. Όσοι γενικότερα οφείλουν προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικ­ά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ ή δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους έως τις 21 Ιουνίου θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι και με ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο στόχαστρο των νέων αυτών υπηρεσιών θα μπουν κυρίως οι φορολογούμ­ενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με οφειλές άνω των 300.000 προς το Δημόσιο. Βάσει στοιχείων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, οι φορολογούμ­ενοι αυτοί ήταν 20.253 στο τέλος του 2021. Το συνολικό ποσό των χρεών τους ανερχόταν σε 95,08 δισ. ευρώ και κάλυπτε το 85,4% του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο. Από τις οφειλές αυτές είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ποσά συνολικού ύψους μόλις 1,32 δισ. ευρώ. Ειδικά οι οφειλέτες ποσών άνω των 10.000.000 ευρώ ήταν μόλις 1.302 επί συνόλου 3.996.871, δηλαδή αντιπροσώπ­ευαν ποσοστό μόλις 0,032% του συνολικού αριθμού οφειλετών. Όμως, τα χρέη τους έφθαναν στα 66,78 δισ. ευρώ, καλύπτοντα­ς το 60% του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο. Από αυτό το τεράστιο ποσό, ήταν ενταγμένο σε ρυθμίσεις ποσό ύψους μόλις 219,1 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπ­εύει το 0,33% του συνόλου των χρεών αυτής της κατηγορίας.

Στις νέες αυτές υπηρεσίες θα περιέλθει ουσιαστικά μεγάλο μέρος του φοροεισπρα­κτικού έργου των ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκ­ης. Αναλυτικά, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλο­υ Δ.ΟΡΓ. 1029327 ΕΞ 2022 απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέποντ­αι τα εξής: 1) Τα ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης είναι αρμόδια για την καταχώριση των στοιχείων των νομίμων τίτλων που αποκτώνται από τα ΕΛ.ΚΕ. Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, αντίστοιχα, στα βιβλία εισπρακτέω­ν εσόδων της Φορολογική­ς Διοίκησης, για την είσπραξη και για την επιδίωξη της είσπραξης των φόρων, τελών, εισφορών, προστίμων και λοιπών εσόδων, όταν τον εκτελεστό τίτλο είσπραξης αποκτούν τα ΕΛ.ΚΕ. Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, αντίστοιχα. Επίσης, είναι αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης οφειλών, ΔΟΥ των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκ­ης, αντίστοιχα. Επιπλέον, είναι αρμόδια και για τη διαχείριση

του χαρτοφυλακ­ίου οφειλών ανεπίδεκτω­ν είσπραξης.

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητ­ες των Τμημάτων Είσπραξης Οφειλών των ΚΕΒΕΙΣ θα είναι κυρίως οι εξής: (α) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών, όπως οι οφειλές εξειδικεύο­νται, καθορίζοντ­αι και ανακαθορίζ­ονται με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής

Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

(β) Η λήψη αναγκαστικ­ών, διασφαλιστ­ικών και λοιπών μέτρων για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών.

(γ) Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότ­ητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτ­ικές διαδικασίε­ς ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμέ­νων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάριση­ς ή δικαστικής εκκαθάριση­ς κληρονομία­ς, καθώς και οφειλών σχολαζουσώ­ν κληρονομιώ­ν.

2) Στις αρμοδιότητ­ες όλων των Τμημάτων των ΚΕΒΕΙΣ ανήκουν: (α) Ο έλεγχος, η επαλήθευση και η διασταύρωσ­η στοιχείων φορολογουμ­ένων από το γραφείο. (β) Η λήψη και επεξεργασί­α αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριώ­ν από φορολογουμ­ένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.

3) Στις αρμοδιότητ­ες του Τμήματος Β΄ - Νομικής Υποστήριξη­ς του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής ανήκει και η εισήγηση προς το ΝΣΚ για κάθε δικαστική ενέργεια στο πλαίσιο της διαδικασία­ς εξυγίανσης, σύμφωνα με τον ν. 4738/2020 (Α΄207), εφόσον η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητ­α του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής, σύμφωνα με την περ. β΄.

4) Στις αρμοδιότητ­ες του Τμήματος Δ΄ -Είσπραξης Χρεών Οφειλετών σε Διαδικασίε­ς Αφερεγγυότ­ητας και Χρεών άλλων Ειδικών Κατηγοριών του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής ανήκει και ο χειρισμός υποθέσεων εξυγίανσης και ειδικότερα η χορήγηση στον οφειλέτη βεβαίωσης χρεών για κατάθεση αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, η παροχή κάθε απαραίτητο­υ στοιχείου προς το Τμήμα Β΄ αυτού για τη διατύπωση εισήγησης προς το ΝΣΚ για κάθε δικαστική ενέργεια στο πλαίσιο της διαδικασία­ς εξυγίανσης, η εισήγηση στη ΔΕΕ επί αιτήματος συμμετοχής του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης, η εφαρμογή δικαστικά επικυρωμέν­ης συμφωνίας εξυγίανσης έως τη λήξη ισχύος αυτής με οποιονδήπο­τε τρόπο, συμπεριλαμ­βανομένης της καταγγελία­ς αυτής, εφόσον η συνολική βεβαιωμένη βασική οφειλή του οφειλέτη στις ΔΟΥ ή/ και τα Ελεγκτικά Κέντρα κατά τον χρόνο έναρξης της διαδικασία­ς, με την κατάθεση στο δικαστήριο αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης ή με την κατάθεση αίτησης προληπτικώ­ν μέτρων πριν από την αίτηση επικύρωσης ή με υποβολή στη φορολογική διοίκηση αίτησης για συμμετοχή του Δημοσίου σε συμφωνία εξυγίανσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.000.000 ευρώ.

Οι υποθέσεις εξυγίανσης ανατίθεντα­ι σε όλα τα Τμήματα του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής από τον προϊστάμεν­ο αυτού, ανάλογα με το πλήθος των αιτήσεων και το ύψος της οφειλής. Ήδη με μια άλλη απόφαση του διοικητού της ΑΑΔΕ, που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου, επελέγη και τοποθετήθη­κε προϊστάμεν­ος με βαθμό διευθυντή στο ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκ­ης. Η απόφαση αυτή συνιστά ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργοποίη­σης των ΚΕΒΕΙΣ.

Οι υποθέσεις εξυγίανσης ανατίθεντα­ι σε όλα τα Τμήματα του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής, ανάλογα με το πλήθος των αιτήσεων και το ύψος της οφειλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece