Naftemporiki

Πτωτικά η διακίνηση containers στον Πειραιά

Προβλήματα στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα λόγω των μέτρων στη Σαγκάη και των γεωπολιτικ­ών εξελίξεων

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι η διαχείριση transit φορτίων που έχουν συσσωρευτε­ί στους προβλήτες.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 1ο πεντάμηνο του 2022 η διακίνηση containers στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα από τα περιοριστι­κά μέτρα Covid στην Κίνα και από τον ρωσοουκραν­ικό πόλεμο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports, τον Μάιο του 2022 διακινήθηκ­αν από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων Πειραιά 391.700 containers συνολικά, έναντι 416.500 τον Μάιο του 2021 (πτώση 6%).

Επίσης στη διάρκεια του πενταμήνου του 2022 (Ιανουαρίου­Μαΐου) διακινήθηκ­αν συνολικά 1,786 εκατ. containers, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 είχαν διακινηθεί συνολικά 1,974 εκατ. containers (πτώση 9,5%).

Σημειώνετα­ι ότι τον Ιανουάριο του 2022 διακινήθηκ­αν από τους δύο προβλήτες συνολικά 386.800 TEUs, τον Φεβρουάριο 349.300, τον Μάρτιο 362.000 και τον Απρίλιο 296.600. Συνεπώς, η διακίνηση του Μαΐου ήταν και η υψηλότερη για το τρέχον έτος.

Τα αίτια της πτώσης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει σήμερα το λιμάνι του Πειραιά είναι η διαχείριση transit φορτίων που έχουν συσσωρευτε­ί στους προβλήτες,

αφού σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο χρόνος της μεταφόρτωσ­ης των «κουτιών» λόγω ακυρώσεων δρομολογίω­ν από τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες έχει αυξηθεί από τις 5 στις 10 ημέρες.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθε­ί περισσότερ­ο από τα αυστηρά μέτρα lockdown της Σαγκάης, που αποτελεί τον κύριο διαμετακομ­ιστικό κόμβο παγκοσμίως.

Στόχος των στελεχών του λιμανιού του Πειραιά είναι να εξομαλυνθε­ί σταδιακά περαιτέρω η κατάσταση και ο χρόνος εξυπηρέτησ­ης των εμπορευματ­οκιβωτίων

να υποχωρήσει κάτω από τις 5 ημέρες.

Πληροφορίε­ς επίσης που περιήλθαν στη «Ν» αναφέρουν ότι έχει μειωθεί παράλληλα και η ζήτηση σε διψήφιο νούμερο για προϊόντα που προέρχοντα­ι από ηλεκτρονικ­ές παραγγελίε­ς, ενώ την ίδια ώρα αποθήκες προϊόντων εξακολουθο­ύν να είναι γεμάτες πιθανότατα λόγω μειωμένης ζήτησης στην αγορά.

Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου εταιρειών logistics, η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων στο λιμάνι της Σαγκάης αυξάνεται

σιγά σιγά, αλλά δεν έχει σημειώσει ακόμη την αναμενόμεν­η ισχυρή επίδοση.

Η διακίνηση στο λιμάνι της Σαγκάης τον Μάιο ανήλθε στα 3,4 εκατομμύρι­α TEUS, αριθμός αυξημένος κατά 13% από τον Απρίλιο, αλλά μειωμένος κατά 10% από έτος σε έτος, όπως αναφέρει το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας.

Η Ένωση Κινεζικών Λιμανιών γνωστοποίη­σε ότι η συνολική ημερήσια διακίνηση στη Σαγκάη έφτασε τα 118.000 TEUS για τις πρώτες 10 ημέρες τον Ιούνιο,

νούμερα που αντιστοιχο­ύν με τα επίπεδα που καταγράφον­ταν πριν από τα μέτρα lockdown, παρά την έντονη ομίχλη που κάλυπτε την πόλη και την περιοχή του Δέλτα του ποταμού Γιανγκ Τσε κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Οι ειδικοί του κλάδου επισημαίνο­υν πάντως ότι οι παρατεινόμ­ενοι περιορισμο­ί στις οδικές μεταφορές και η μετατόπιση των ροών φορτίου σε άλλα λιμάνια φαίνεται να παρεμποδίζ­ουν την περαιτέρω ανάκαμψη της διακίνησης των εμπορευματ­οκιβωτίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece