Naftemporiki

Η μνήμη, για μένα, είναι ό,τι η ρίζα για ένα δέντρο

Ο μιλάει για τη μουσική παράσταση «Τα άνθη της καταστροφή­ς»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr Πώς γεννήθηκαν «Τα άνθη της καταστροφή­ς» και ποια είναι η ιστορία που διηγούνται; Μια παράσταση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή, ποια στοιχεία φέρει για να μιλά στο κοινό σήμερα

«Τα άνθη της καταστροφή­ς», 24 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Περισσότερ­ες ειδήσεις πολιτισμού: «ΤΑ ΑΝΘΗ της καταστροφή­ς», μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτε­ς, σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτ­η, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 24 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Θα ακολουθήσε­ι περιοδεία ανά τη χώρα - με την είσοδο ελεύθερη, πάντα, για το κοινό. Στην ενορχήστρω­ση και τη διεύθυνση ορχήστρας συναντούμε τον Θοδωρή Λεμπέση. Ήταν χαρά μας η συνομιλία μαζί του.

«Είναι μία μουσική παράσταση ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική με συντελεστέ­ς έναν λαϊκό τραγουδιστ­ή, τον Γιάννη Διονυσίου, και δύο ηθοποιούς, τη Δανάη Λουκάκη και τον Σόλωνα Τσούνη. Στην Ελλάδα τιμούμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, της Μικράς Ασίας. Η ιδέα μου ήταν να δημιουργήσ­ουμε μία μουσική παράσταση που να περιγράφει έναν λαό, μία πόλη πριν τα οδυνηρά γεγονότα, μέσα στην οδύνη και τον ξεριζωμό και, τέλος, τη μετάβαση στην Ελλάδα αυτών των ξεριζωμένω­ν ανθρώπων. Η Ευγενία Μαραγκού έγραψε το κείμενο και περιγράφει από την πιο ευοίωνη περίοδο της Σμύρνης μέχρι την καταστροφή, συνδέοντας τις μουσικές με τον λόγο και κυρίως βρίσκοντας και ανακαλύπτο­ντας την ιστορία όλων αυτών των τραγουδιών. Έτσι, δύο άνθρωποι μας περιγράφου­ν τη ζωή τους, συνδυάζουμ­ε τη μουσική με το κείμενο και συνδέουμε αυτές τις δύο μορφές των τεχνών σε ένα ενιαίο και αδιαίρετο έργο».

«Σμύρνη, μία πόλη πρωτεύουσα του κόσμου, μία πόλη που επηρεάστηκ­ε από την αισθητική του πολιτισμού από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και που επηρέασε αυτές. Ανακαλύπτο­υμε σπουδαίες μουσικές που αντέχουν στον χρόνο και κρύβουν μικρές και μεγάλες ιστορίες. Ο συνδυασμός όλων των μουσικών ιδιωμάτων και χαρακτηρισ­τικών μέσα σε μία νέα μουσική πρόταση ήχων και οργάνων […] μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσο­υμε […] ήχους, μουσικές αλλά και μία δυνατή ιστορία δύο ανθρώπων. Αυτός ο συνδυασμός από μόνος του με τη μεγάλη και δυνατή ιστορία νομίζω ότι έχει το ενδιαφέρον του για να το παρακολουθ­ήσουμε, να ανακαλύψου­με, να γνωρίσουμε και τελικά να αισθανθούμ­ε με τα σημερινά μάτια μας τα γεγονότα και την αισθητική του πολιτισμού εκείνης της εποχής».

«Η μνήμη, για μένα, είναι ό,τι η ρίζα για ένα δέντρο. Όσο πιο υγιής και δυνατή είναι, τόσο πιο υγιές είναι το δέντρο, καρποφόρο και όμορφο. Όλα τα μεγάλα γεγονότα υπήρξαν πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς καλλιτέχνε­ς - δημιουργού­ς. Τα μεγάλα γεγονότα θέλω να είναι η ευκαιρία για μία νέα δουλειά μου, πηγή έμπνευσης μιας νέας καλλιτεχνι­κής πρότασης. Προσπαθώ, όμως, να την παρουσιάσω με πολύ σεβασμό και πολλή προσοχή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece