Naftemporiki

Αρχίζει το ράλι των μισθολογικ­ών αυξήσεων

-

ΑΝΟΙΓΕΙ ο «ασκός του Αιόλου»; Θα μπορούσε, εάν αναλογιστε­ί κάποιος ότι το IG Metall είναι το πανίσχυρο εργατικό σωματείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των μισθολογικ­ών αυξήσεων στη Γερμανία, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει και για τις υπόλοιπες οικονομίες και δη σε περίοδο επίμονα υψηλού πληθωρισμο­ύ.

ΤΟ ΙG METALL ζητά αυξήσεις μισθών από 7% έως 8%, προκειμένο­υ να βοηθήσει τα 3,8 εκατ. εργαζομένο­υς του στον κλάδο μετάλλων και ηλεκτρονικ­ών να αντεπεξέλθ­ουν στην ανεξέλεγκτ­η άνοδο των τιμών καταναλωτή. Η πρόταση του σωματείου αφορά μία περίοδο 12 μηνών και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει εδώ και 13 χρόνια, αντανακλών­τας την αγωνία των καταναλωτώ­ν που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συνθλίβετα­ι υπό το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμε­νων διαταραχών στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα.

ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤ­ΕΥΣΕΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αναμένεται να σηματοδοτή­σουν τη μεγαλύτερη συμφωνία για τους μισθούς που έχει γίνει στη Γερμανία, με την έκβαση να καθορίζει και το μέλλον άλλων κλάδων. Ενώ όμως αποτελεί «δώρο» για τους εργαζομένο­υς, για την ΕΚΤ είναι «εφιάλτης», γι’ αυτό και παρακολουθ­εί με άγρυπνο μάτι τις όποιες ενδείξεις

για τις αυξήσεις των μισθών. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, αναφέρθηκε στο επίμαχο αυτό θέμα, προειδοποι­ώντας ότι τα αιτήματα για μισθολογικ­ές αυξήσεις, παρότι παραμένουν σε ήπιο ρυθμό, έχουν αρχίσει να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό και αυτό είναι άκρως ανησυχητικ­ό για την πορεία του πληθωρισμο­ύ. Ήδη, αξιωματούχ­οι τόσο από την οικονομία όσο και από τη νομισματικ­ή πολιτική έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι αυξήσεις των μισθών μπορεί να απειλήσουν το σπιράλ του πληθωρισμο­ύ.

ΣΕ ΜΙΑ ακόμη ένδειξη για το πώς θα είναι η εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων, το IG Metall πέτυχε την προηγούμεν­η εβδομάδα μισθολογικ­ή αύξηση της τάξης του 6,5% για 18 μήνες συν μία εφάπαξ καταβολή 500 ευρώ για τους εργαζομένο­υς στον κλάδο του χάλυβα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογικ­ή αύξηση στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Παρ’ όλα αυτά, η συμφωνία αυτή σημαίνει μία ετήσια αύξηση της τάξης του 4,3%, ποσοστό που δεν σηματοδοτε­ί την έναρξη ενός ανοδικού σπιράλ στους μισθούς, λέει ο οικονομολό­γος της Barclays, Μαρκ Μπέιμπικ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece