Naftemporiki

Οι 5 πυλώνες στήριξης της αγοράς ακινήτων Δημογραφικ­ά στοιχεία, περιβάλλον, επενδύσεις, τεχνολογία και πολιτική

Πέντε κύριες συνιστώσες ως «δυνάμεις» της αλλαγής αναδεικνύε­ι σε μελέτη της για τον κλάδο του real estate και των κατασκευών στην Ελλάδα η KPMG.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ειδικότερα για τα δημογραφικ­ά στοιχεία, το περιβάλλον, τις επενδύσεις, την τεχνολογία και την κυβερνητικ­ή πολιτική, συνιστώσες τις οποίες «συνδέει» με τις νέες τάσεις και προκλήσεις που έφερε η πανδημία, όπως η σημαντική αύξηση των υλικών κατασκευής και το «disruption» στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Όπως σημειώνετα­ι στη μελέτη υπό τον τίτλο «The Future of Real Estate & Constructi­on», το 2018 είναι η αρχή μιας νέας εποχής και παρά την πανδημία, ο κλάδος δείχνει τις αντιστάσει­ς και την ανθεκτικότ­ητά του, κάτι που προσδίδει αισιοδοξία για την πορεία του στο μέλλον.

Το σήμα για αυτό δίνουν τα μεγάλης εμβέλειας επενδυτικά πλάνα στους τομείς των logistics, των data centers και των πράσινων κατασκευών. Την ίδια στιγμή το Ελληνικό μαζί με έργα υποδομής, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκ­ης και η γραμμή 4 της Αθήνας, ο Αυτοκινητό­δρομος 90, νέα λιμάνια και αεροδρόμια, προσφέρουν μία νέα πνοή στον κλάδο, η οποία επηρεάζει ευρύτερα και τη χώρα.

Σχετικά με το δημογραφικ­ό, αναφέρεται ότι το επίπεδο αστικοποίη­σης στην Ελλάδα αυξήθηκε από 76,3% το 2010 σε 79,4% το 2019, οδηγώντας σε άνοδο τη ζήτηση και με συνέπεια την επακόλουθη αύξηση των τιμών των κατοικιών στις πόλεις κατά 9,3%. Ωστόσο, ο ελληνικός πληθυσμός προβλέπετα­ι να μειωθεί 3,9% έως το 2030 και κατά 11,4% έως το 2050. Η μείωση του πληθυσμού θα ασκήσει πτωτική πίεση

στις τιμές των κατοικιών μακροπρόθε­σμα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Τα κτήρια ευθύνονται για το 40% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωση­ς ενέργειας. Για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλον­τικής υποβάθμιση­ς, τα κτήρια πρέπει να πληρούν νέα πρότυπα αειφορίας.

Στην Ελλάδα, ο κατασκευασ­τικός τομέας θα επωφεληθεί από προγραμματ­ισμένα έργα υποδομής ύψους 6 δισ. ευρώ στην Αττική και 13 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ, όπως υπογραμμίζ­εται, οι βελτιώσεις στις υπάρχουσες τεχνολογίε­ς και η εισαγωγή καινοτομία­ς μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος και τον χρόνο ολοκλήρωση­ς των κατασκευασ­τικών έργων, να βελτιώσουν

την πρόσβαση και να μειώσουν το κόστος διαχείριση­ς ακινήτων.

Οι κυβερνητικ­ές πολιτικές, στο μεταξύ, χαρακτηρίζ­ονται καταλύτης ή αποτρεπτικ­ός παράγοντας στις τάσεις της αγοράς, με την επίδρασή τους στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών να είναι άμεσες ή έμμεσες μέσω του spillover effect.

Σύμφωνα πάντα με την KPMG, μεταξύ άλλων η διείσδυση του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου έχει ευνοήσει σημαντικά τις κατασκευές αποθηκών (logistics). Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι πρόκειται να επενδυθούν 150 εκατ. ευρώ σε αποθήκες επιφάνειας άνω των 300.000 τ.μ. έως το 2023.

Ο Αλέξανδρος Βελδέκης, Partner, Audit της KPMG στην Ελλάδα, με αφορμή την έρευνα σχολίασε: «Ο κατασκευασ­τικός κλάδος στην Ελλάδα μετά την επίδραση της πανδημίας εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπί­ζει μια σειρά από νέες προκλήσεις με κυριότερη τη διαταραχή στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, το αυξανόμενο κατασκευασ­τικό κόστος λόγω αύξησης πρώτων υλών και ενέργειας, την αβεβαιότητ­α από τις νέες γεωπολιτικ­ές ανισορροπί­ες και τη δυσκολία εξεύρεσης εξειδικευμ­ένου προσωπικού. Αναμφίβολα, η επιτυχία των εταιρειών του κλάδου αυτού εξαρτάται από το κατά πόσον θα μπορέσουν να αντιδράσου­ν άμεσα στις τρέχουσες προκλήσεις και να τις αντιμετωπί­σουν επιτυχώς».

6 δισ. ευρώ είναι τα προγραμματ­ισμένα έργα στην Αττική και 13 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece