Naftemporiki

Τα νέα μέτρα αντιμετώπι­σης της ακρίβειας στα καύσιμα

-

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας στα καύσιμα προβλέπουν:

1) Συνέχιση της επιδότησης στην κατανάλωση καυσίμων μέσω κάρτας (fuel pass): Θα χορηγηθεί τον μήνα Ιούλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης) που θα καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσε­ων τριών μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίο­υ). Το μέτρο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηρισ­τικά:

Επιλέξιμα θα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμ­βανομένων και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών), φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενεια­κό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανό­μενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριο­ύ και μη δυνάμενο να υπερβεί τα 45.000 ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, τα εισοδηματι­κά όρια θα είναι τα εξής: 30.000 ευρώ για κάθε άγαμο 33.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι εγγάμων συζύγων ή για κάθε ζευγάρι συναψάντων σύμφωνο συμβίωσης

36.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο

39.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα

42.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα

45.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με τέσσερα ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικ­ής κάρτας, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποι­είται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Όσοι επιλέξουν τη χρήση της ηλεκτρονικ­ής κάρτας δικαιούντα­ι ενίσχυση προσαυξημέ­νη κατά 15 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που θα ισχύει για όσους προτιμήσου­ν την κατάθεση των χρημάτων της επιδότησης στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που ήδη έχει δημιουργηθ­εί στην ψηφιακή πύλη gov.gr, το όχημα για το οποίο επιθυμεί να λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτη­σίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνι­ας μίσθωσης. Η επιδότηση θα ισχύει για ένα μόνο όχημα του αιτούντος, είτε Ι.Χ. αυτοκίνητο είτε δίκυκλο. Δικαιούχος θα είναι κάθε κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτο­υ, είτε βενζινοκίν­ητου, είτε πετρελαιοκ­ίνητου, είτε ηλεκτροκίν­ητου. Ουσιαστικά, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα να έχει τεθεί σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμέν­ο.

Η επιδότηση για το Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 0,36 ευρώ το λίτρο, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 64% περίπου σε σύγκριση με αυτήν που είχε εγκριθεί την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες θα είναι αυξημένη από τα 40 στα 65 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση του Ι.Χ. για τους τρεις μήνες θα ανέρχεται σε 85 ευρώ (0,472 ευρώ το λίτρο), θα είναι δηλαδή αυξημένη κατά 35 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετ­ών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο), ενώ για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιωτική περιοχή η ενίσχυση θα φθάνει τα 55 ευρώ (0,305 ευρώ ανά λίτρο).

Τα παραπάνω ποσά θα καταβάλλον­ται προσαυξημέ­να κατά 15 ευρώ για όσους δικαιούχου­ς επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ηλεκτρονικ­ής κάρτας. 2) Συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel). Θα εξακολουθή­σει και τον Ιούλιο να επιδοτείτα­ι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel), που καταναλώνε­ται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση παραμένει σε 0,12 ευρώ το λίτρο. Θα καταβάλλετ­αι στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογί­ζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 0,15 ευρώ το λίτρο.

Η επιδότηση για το Ι.Χ. αυτοκίνητο θα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και θα ισούται με 0,36 ευρώ το λίτρο.

 ?? ?? Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετ­ών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο).
Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετ­ών που κατοικούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 45 ευρώ (0,25 ευρώ ανά λίτρο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece