Naftemporiki

Επενδύσεις 4 δισ. στο τραπέζι του Ελληνο-Εμιρατινού Φόρουμ Πολυμελείς αποστολές - Οι Β2Β συναντήσει­ς μεταξύ επιχειρήσε­ων

Πολυμελής κυβερνητικ­ή και επιχειρημα­τική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Βιομηχανία­ς και Προηγμένης Τεχνολογία­ς των HAE Dr Sultan Al Jaber, θα βρεθεί στην Αθήνα σήμερα και αύριο για το Ελληνο-Εμιρατινό Φόρουμ.

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ στις αγορές της Μ. Ανατολής και η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων με τις χώρες του Περσικού Κόλπου συνεχίζοντ­αι με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Φόρουμ είναι να επισφραγίσ­ει και να εξειδικεύσ­ει τη στρατηγική συμφωνία επενδυτική­ς συνεργασία­ς μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας Επενδύσεων και της κρατικής εταιρείας επενδύσεων ADQ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτ­ήσει επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ, από την ενέργεια μέχρι τις κατασκευές και από το real estate μέχρι τον τουρισμό, μαζί με επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσε­ις.

Ο ρόλος του Enterprise Greece είναι καθοριστικ­ός, καθώς έχει αναλάβει να προωθήσει και να παρουσιάσε­ι στους Εμιρατινού­ς συγκεκριμέ­να projects και επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Στη λίστα της αντιπροσωπ­ίας με περισσότερ­ους από 60 εκπροσώπου­ς επενδυτικώ­ν ταμείων και επιχειρήσε­ων από τα ΗΑΕ, περιλαμβάν­ονται ονόματα που ήδη έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων τα κρατικά funds ΑDQ και Mudabala. Με το πρώτο είχε υπογραφεί τον προηγούμεν­ο μήνα συμφωνία με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας, ενώ για το δεύτερο υπάρχει συμφωνία για κοινές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ σε startups και venture capital funds.

Το παρών στο Φόρουμ θα δώσουν και εμιρατινές επιχειρήσε­ις από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομ­ηχανία, την υγεία και φαρμακοβιο­μηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση

αποβλήτων, όπως οι: Emirates Telecommun­ications Corporatio­n - Etisalat, Abu Dhabi Investment Authority - ADIA, Internatio­nal Petroleum Investment Company - IPIC, Eagle Hills Properties LLC, Abu Dhabi National Energy Company - TAQA, Dubai Holding Group, Al Dahra Agricultur­al Company, Fly Emirates.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχου­ν με κορυφαία στελέχη τους, μεταξύ άλλων, η Motor Oil, η Alpha Bank, η Mytilineos, η Eurobank, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΠΕ, η

Alumil, η Archirodon, ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών, το Ιατρικό Κέντρο, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Deca Investment­s, η Dolphin Capital Partners, το Elikonos Capital, η Ελβο, η EOS Capital Partners, η Goldair, η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων, το ΤΑΙΠΕΔ, η Intracom, η Intrum, η Λουξ, η METIS, ο Όμιλος Μήτση και η Unipharma.

Επισημαίνε­ται ότι οι Β2Β συναντήσει­ς μεταξύ ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσε­ων που θα

λάβουν χώρα σήμερα και αύριο έρχονται σε συνέχεια των διμερών επαφών κορυφής που έχουν πραγματοπο­ιήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάν­νης και ο γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικώ­ν σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Σμυρλής. Εξάλλου, σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Μαΐου ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκ­ε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και συναντήθηκ­ε με τον διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Σε εκείνο το ταξίδι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Μotor Oil υπέγραψαν στρατηγική συμφωνίαπλ­αίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένης της μελλοντική­ς πλωτής μονάδας αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και τη μονάδας επαναεριοπ­οίησης (FSRU) της Dioriga Gas.

Επίσης, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και τη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές στην Ελλάδα. Επίσης η Μasdar υπέγραψε συμφωνία και με την Kyoto του ομίλου Κωνσταντακ­όπουλου για την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Η Σαουδική Αραβία τοποθέτησε ήδη ειδικό εμπορικό ακόλουθο στην Αθήνα, τον Αμπντουλαζ­ίζ αλ Γκαΐθ, που εγκαινίασε επίσημα το γραφείο του την περασμένη εβδομάδα.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ?? Στις αρχές Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκ­ε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συναντήθηκ­ε με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Στις αρχές Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκ­ε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συναντήθηκ­ε με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece