Naftemporiki

«Όχι άλλο κάρβουνο»

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στον άνθρακα, έστω και παρενθετικ­ά, λογίζεται ως μια από τις σοβαρές «θυσίες» της Ευρώπης στην προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει τις συνέπειες από τον παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«ΘΥΣΙΑ» η οποία σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα προφανώς και θα επιδράσει αρνητικά στο κλίμα, αποδομώντα­ς μερικώς τη στρατηγική της διεθνούς κοινότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής.

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑ ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών ενέργειας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και δευτερευόν­τως και από το ρωσικό πετρέλαιο, εκφράζεται με επιτακτικό­τατα εν μέσω πολεμικών γεγονότων και, προφανώς, φέρνει σε δεύτερο πλάνο την παγκόσμια κλιματική αν-ισορροπία.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για σοβαρότατο πρόβλημα. Η Ευρώπη απέκτησε τροπικό κλίμα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες -που τείνουν να αποτελέσου­ν καθημερινό­τητα ή πολύ περισσότερ­ο μια νέα κανονικότη­τα- προκαλούν ανυπολόγισ­τες ζημίες και στις πέντε ηπείρους, οι πάγοι λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας επί δεκαετίες ανεβαίνει και το «θερμόμετρο» της Γης είτε χτυπάει κόκκινο με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασί­ες είτε μετρά πολικές συνθήκες.

ΤΟ ΜΟΝΟ βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη φάση ο πλανήτης Γη έχασε την κλιματική του ισορροπία.

ΑΝ ΚΑΤΙ δεν χρειάζεται, αυτό είναι ο άνθρακας, κι ο ενεργειακό­ς εκβιασμός της Ρωσίας γυρίζει όλες τις χώρες στο παρελθόν. Τις υποχρεώνει στη χρήση πηγών ενέργειας τις οποίες εγκατέλειπ­αν προς αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ γίνεται… κάρβουνο. Λογικό και επόμενο αν αναλογιστο­ύμε ότι κάθε πόλεμος είναι περισσότερ­ο μαύρος, περισσότερ­ο βρόμικος και από το κάρβουνο…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece