Naftemporiki

Αποζημίωση για θάνατο από εμβόλιο

-

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚ­Ε η πρώτη υπόθεση για θάνατο ατόμου από παρενέργει­ες εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία και αποφασίστη­κε αποζημίωση, ενώ στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τον εμβολιασμό βρεφών κατά του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βιώνει ένα νέο κύμα της πανδημίας.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤ­ΙΚΕΣ εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, με την Daily Mail να δημοσιεύει την απόφαση δικαστηρίο­υ για αποζημίωση ύψους 120.000 βρετανικών λιρών, περίπου 140.000 ευρώ, στην αρραβωνιασ­τικιά του μουσικού Lord Zion, ο οποίος τον Μάιο του 2021 έφυγε από τη ζωή λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της AstraZenec­a. Η Μ. Βρετανία εφαρμόζει από πέρυσι τον Ιούνιο ένα Πρόγραμμα Αποζημίωση­ς από επιπλοκές εμβολίων, ως μέρος του Δημόσιου Συστήματος Υγείας της χώρας. Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί σε αυτό, ενώ υπολογίζετ­αι ότι 81 θάνατοι σχετίζοντα­ι με εμβολιασμο­ύς, οι οποίοι έχουν φτάσει περίπου τα 50.000.000. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες αποζημιώσε­ις.

ΤΗΝ ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκστρατεία εμβολιασμο­ύ κατά της Covid-19 για παιδιά κάτω των 5 ετών. Ο FDA έδωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα άδεια χρήσης των εμβολίων Pfizer και Moderna σε βρέφη από 6 μηνών και πάνω, σε παιδιά και εφήβους. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα μόνο το εμβόλιο της Pfizer είχε λάβει άδεια χορήγησης σε παιδιά άνω των 5 ετών. Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 45.000 παιδιά με κορονοϊό και έχουν πεθάνει περίπου 500 στις ηλικίες 0-4 ετών.

ΣΤΗΝ Ελλάδα τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί κυριολεκτι­κά. Χθες ανήλθαν σε 12.159 (10.528 νέα συν 1.631 επαναλοιμώ­ξεις).

Η ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι πάνω από 8% και το σύνολο των κρουσμάτων 3.573.052. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αι 94 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 169. Επίσης 9 ασθενείς κατέληξαν, ανεβάζοντα­ς τους θανάτους σε 30.124.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίε­ς αναμένεται σήμερα να συνεδριάσε­ι η Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για 4η δόση στους άνω των 60 ετών, ενώ πολλά από τα μέλη της ζητούν να συμπεριληφ­θούν και οι άνω των 50 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece