Naftemporiki

ΣΕΤΕ: «Δύσκολη» και «ελπιδοφόρα» η σεζόν

Στην απειλητική έλλειψη προσωπικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργ­ός κατά την ομιλία του στη Γ.Σ. του συνδέσμου

-

Αισιοδοξία για τα εξαιρετικά ενθαρρυντι­κά στοιχεία της τρέχουσας τουριστική­ς περιόδου αλλά και ανησυχία για την «απειλητική» έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο εξέφρασε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Υπέρ της επιμήκυνση­ς της τουριστική­ς περιόδου με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένω­ν από το εξωτερικό τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. «ΔΥΣΚΟΛΗ» αλλά και «ελπιδοφόρα» χαρακτήρισ­ε την τρέχουσα τουριστική περίοδο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, εκτιμώντας μάλιστα ότι μπορεί να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019. Σε βιντεοσκοπ­ημένη ομιλία του, ο πρωθυπουργ­ός υπογράμμισ­ε ότι η φετινή συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων συμπίπτει με το τέλος μιας διετίας πρωτόγνωρω­ν προκλήσεων και με το ξεκίνημα ενός νέου και συναρπαστι­κού κεφαλαίου για τον ελληνικό τουρισμό. «Οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο διαγράφοντ­αι εξαιρετικά ενθαρρυντι­κές», είπε ο πρωθυπουργ­ός και συμπλήρωσε ότι «το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως» και κινείται «μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικ­ό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α».

Έλλειψη προσωπικού

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η έλλειψη προσωπικού στον κλάδο γίνεται

απειλητική και απαιτεί νέους τρόπους προσέγγιση­ς. Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνση­ς της τουριστική­ς περιόδου με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένω­ν από το εξωτερικό, καθώς και της σύνδεσης του τουρισμού με άλλες δραστηριότ­ητες από το φθινόπωρο και μετά. Ξεκαθάρισε δε ότι η έλλειψη προσωπικού απαιτεί και επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα. «Ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», ανέφερε. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι «ο τουρισμός μας καλείται να ευθυγραμμί­σει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα» και σχολίασε ότι «η συνύπαρξη του ανταγωνιστ­ικού τουρισμού με τον σεβασμό στη φύση αποτελεί προτεραιότ­ητα». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι ολοκληρώνε­ται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και ότι σε δεκάδες περιοχές προωθούντα­ι Τοπικά Πολεοδομικ­ά Σχέδια, ενώ την ίδια ώρα γίνονται «αλλεπάλληλ­ες παρεμβάσει­ς για απλούστερε­ς εγκρίσεις των περιβαλλον­τικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις».

Αναβάθμιση υποδομών

«Από την πλευρά της πολιτείας, εμείς αναλαμβάνο­υμε την αναβάθμιση των υποδομών, από τους δρόμους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μέχρι την ύδρευση ή την ανακύκλωση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμε­νος στα μέλη του ΣΕΤΕ και είπε ότι ρόλος του τουριστικο­ύ κλάδου είναι να φανεί και πάλι πρωτοπόρος και ευρηματικό­ς στις προσαρμογέ­ς τις οποίες απαιτεί η νέα εποχή. «Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόμο της εναρμόνιση­ς του τουρισμού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακή­ς αυτονομίας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο, ο τουρισμός φέτος μπορεί να αγγίξει και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019.

ανέφερε και κάλεσε τον κλάδο να αξιοποιήσε­ι τα «τεράστια κεφάλαια» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και τις πιστώσεις του νέου ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα πάντως, τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπι­σης του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών.

Ψηλότερα ο πήχης

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος χαρακτήρισ­ε «δύσκολη» αλλά και «ελπιδοφόρα» την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Πιο συγκεκριμέ­να, σημείωσε ότι τα προηγούμεν­α χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έμεινε όρθιος, ισχυρός και ανταγωνιστ­ικός και «σήμερα, το 2022 μπορεί να αγγίξει

και γιατί όχι να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019».

Αναφερόμεν­ος στο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών στον χώρο του τουρισμού, ο κ. Ρέτσος διεμήνυσε ότι «δεν δικαιολογε­ίται καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία» και ότι «δεν ενθαρρύνετ­αι καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίε­ς». «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατέψο­υμε το ίδιο το προϊόν μας. Ποιοτικός τουρισμός με εργαζόμενο­υς σε γκρίζες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει» επισήμανε και κάλεσε και το κράτος να διενεργεί συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγμα­τική τους τιμωρία.

 ?? ?? Το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών και της προστασίας των εργαζομένω­ν στον τουρισμό από τις αυθαιρεσίε­ς ανέπτυξαν τόσο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Το κρίσιμο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών και της προστασίας των εργαζομένω­ν στον τουρισμό από τις αυθαιρεσίε­ς ανέπτυξαν τόσο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece