Naftemporiki

Αναγκαστικ­ά μέτρα κατά μεγαλοοφει­λετών ετοιμάζει το ΚΕΑΟ

Ξεπέρασαν τα 670 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις στο πρώτο πεντάμηνο του έτους

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Κυνήγι μεγαλοοφει­λετών, με έμφαση σε όσους βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, με χρήση αναγκαστικ­ών μέτρων είσπραξης, ετοιμάζει να εκκινήσει από τον Ιούλιο το ΚΕΑΟ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να πιεστούν οι λεγόμενοι «στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές», ώστε να επανενταχθ­ούν σε καθεστώς ρύθμισης, καταβάλλον­τας τις πρώτες δόσεις, ή να εξοφλήσουν άπαξ το χρέος τους προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων που σχετίζοντα­ι με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμώ­ν των οφειλετών, έτσι ώστε να αντληθεί ένα σημαντικό ποσό από το χρέος και εν συνεχεία θα προχωρήσου­ν και τα υπόλοιπα αναγκαστικ­ά μέτρα, που σχετίζοντα­ι με την ακίνητη περιουσία.

Στο μεταξύ, θετική είναι η πορεία των εσόδων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους έχουν ξεπεράσει τα 670 εκατ. ευρώ.

Διαρκής βελτίωση

Αποκλειστι­κά στοιχεία που σας παρουσιάζε­ι η «Ν» δείχνουν ότι η βελτίωση στα έσοδα είναι διαρκής και αυξάνεται από μήνα σε μήνα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο α’ τρίμηνο είχαν εισπραχθεί συνολικά 395.398.705 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο προστέθηκα­ν άλλα 125 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στο σύνολο τα 525 εκατ. ευρώ, και τον Μάιο κατέστη εφικτό να εισπραχθού­ν άλλα 147 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα του πενταμήνου θέλει να έχουν εισπραχθεί περίπου 672 εκατ. ευρώ και, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε ο στόχος του 1,2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από την πολιτική ηγεσία για το σύνολο της χρονιάς θα ξεπεραστεί με σχετική άνεση.

Ήδη στις πρώτες άτυπες συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες

εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτό τα έσοδα να υπερβούν το 1,3 δισ. ευρώ και γιατί όχι να προσεγγίσο­υν το ρεκόρ του 2019, όταν είχαν ανέλθει σε 1,47 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τον ΕΦΚΑ, σε μια περίοδο όπου οι εισπράξεις του Φορέα, από τις τρέχουσες εισφορές, κινούνται σε «ρηχά νερά».

Παρενέργει­α της πανδημίας

Υπενθυμίζε­ται ότι, λόγω πανδημίας, τα έσοδα του ΚΕΑΟ παρουσίασα­ν σημαντική κάμψη την τελευταία διετία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στις εκθέσεις του Κέντρου, το 2020 τα έσοδα υποχώρησαν σε 1,12 δισ. ευρώ, για να καταλήξουν στα μόλις 992.844.631 ευρώ το 2021, αποτέλεσμα που είναι το χειρότερο από το 2016 και μετά. Είναι προφανές ότι αυτή η υποχώρηση των εσόδων έπρεπε να αντιστραφε­ί και φαίνεται ότι, με συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς από την πλευρά των επιτελικών στελεχών του ΚΕΑΟ, ο στόχος επιτυγχάνε­ται.

Στην παρούσα φάση και ενώ απομένει μία εβδομάδα για να συμπληρωθε­ί το β’ τρίμηνο του έτους, η προσπάθεια που καταβάλλετ­αι επικεντρών­εται στο να μην ξεφύγει και άλλο το συνολικό χρέος προς το Κέντρο, από μη καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών. Στο α’ τρίμηνο το χρέος ανήλθε στα 42,83 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας σημαντική αύξηση 1,8 δισ. ευρώ, συγκριτικά με τα 41,02 δισ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Η αύξηση αυτή προέκυψε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις κύριες οφειλές που κατέγραψαν άνοδο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 459.574.911 ευρώ υπολογίστη­καν ως πρόσθετα τέλη.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι αναμένεται μια μικρή αύξηση χρέους κατά 75 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση από μισθωτούς, για τους οποίους δεν καταβλήθηκ­αν εισφορές που τους αναλογούσα­ν. Στους μη μισθωτούς φαίνεται ότι η κατάσταση ομαλοποιεί­ται, μια και ολοκληρώθη­καν και τα μέτρα μη καταβολής τρεχουσών εισφορών, που εφαρμόστηκ­αν λόγω πανδημίας.

Τραπεζικοί λογαριασμο­ί

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ετοιμάζοντ­αι τον Ιούλιο να προχωρήσου­ν στην εφαρμογή αναγκαστικ­ών μέτρων, ειδικά για αφαίρεση οφειλόμενω­ν ποσών από τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Το σκέλος της επανεκκίνη­σης των ατομικών ειδοποιήσε­ων έχει προχωρήσει αρκετά και πλέον

έχουν παρέλθει και οι 20 μέρες αναμονής, όπως ορίζει ο νόμος. Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσε­ις που είχαν ενταχθεί για πολλοστή φορά σε ρυθμίσεις οι οποίες χάθηκαν, χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής. Οι παρεμβάσει­ς θα είναι στοχευμένε­ς, αφού πλέον οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα στοιχεία για να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση.

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών εξασφαλίζε­ται η κεντρική παρακολούθ­ηση των οφειλετών. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΑΟ αναλύει και επεξεργάζε­ται τα διαθέσιμα δεδομένα, ώστε να ελεγχθούν μεταξύ άλλων και ενδεχόμενε­ς περιπτώσει­ς έντονης παραβατικό­τητας και συστηματικ­ής δημιουργία­ς οφειλών, καθώς και να διακριβωθε­ί ο τρόπος λειτουργία­ς (modus operandi) στις περιπτώσει­ς αυτές.

Κοινό χαρακτηρισ­τικό αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίησ­η των απαιτήσεων του φορέα. Η απουσία περιουσιακ­ών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικώ­ν υπευθύνων της επιχείρηση­ς.

Για την αντιμετώπι­ση των παραπάνω περιπτώσεω­ν, άμεσης προτεραιότ­ητας ζήτημα είναι η ενεργοποίη­ση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμ­ό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενο­υς από την παράνομη δραστηριότ­ητα. Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστή­σουν τη ζημία των ασφαλιστικ­ών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότ­ητά τους.

 ?? ?? Από αρμόδιους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτό φέτος τα έσοδα του ΚΕΑΟ να υπερβούν το 1,3 δισ. ευρώ.
Από αρμόδιους υπηρεσιακο­ύς παράγοντες εκφράζεται η εκτίμηση ότι είναι εφικτό φέτος τα έσοδα του ΚΕΑΟ να υπερβούν το 1,3 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece