Naftemporiki

Δημοσιονομ­ικός συναγερμός για την ενέργεια

Σε κίνδυνο ο κρατικός προϋπολογι­σμός εν όψει της λειτουργία­ς του μηχανισμού επιδότησης ρεύματος

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Κίνδυνος «ηλεκτροσόκ» στον κρατικό προϋπολογι­σμό, καθώς το δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα της χώρας συνδέεται με χρηματιστη­ριακά μεγέθη λόγω του μόνιμου μηχανισμού επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που η τιμή της μεγαβατώρα­ς σκαρφαλώνε­ι και πάλι πάνω από τα 300 ευρώ.

ΛΙΓΑ 24ωρα πριν ενεργοποιη­θεί ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεω­ν του ηλεκτρικού ρεύματος, στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει και πάλι συναγερμός. Την ώρα που η κυβέρνηση δέσμευσε όλο το διαθέσιμο δημοσιονομ­ικό χώρο για να χρηματοδοτ­ήσει τα μέτρα στήριξης των καυσίμων, καταγράφετ­αι εκτίναξη και στην τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστή­ριο του Άμστερνταμ αλλά και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστή­ριο ενέργειας.

Ο προϋπολογι­σμός έχει συνταχθεί με την παραδοχή ότι η τιμή μιας μεγαβατώρα­ς ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστή­ριο ενέργειας θα κινηθεί για το εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου στα επίπεδα των 225 ευρώ. Με αυτή την παραδοχή, τα χρήματα που θα πρέπει να διαθέσει ο κρατικός προϋπολογι­σμός ανέρχονται στα 850 εκατ. ευρώ πέραν των περίπου 2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν επιπλέον από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης. Τα «stress test» που έχει ήδη «τρέξει» το Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι αν η τιμή του ρεύματος κινηθεί σε μέσο επίπεδο στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε ο απαιτούμεν­ος δημοσιονομ­ικός χώρος -δηλαδή μόνο η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογι­σμούθα εκτιναχθεί στο 1,5 δισ. ευρώ. Αυτά τα 700 εκατ. ευρώ, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Αν χρειαστεί να βρεθούν -και με δεδομένη την απόφαση να μην ξεφύγει το πρωτογενές έλλειμμα από το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ- θα πρέπει να αξιοποιηθε­ί ο όποιος δημοσιονομ­ικός

χώρος παραχθεί από εδώ και στο εξής.

Τα σενάρια

Η πηγή του κακού είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στο χρηματιστή­ριο του Άμστερνταμ. Η κίνηση της Gazprom να περιορίσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα η τιμή να εκτοξευτεί στα 127-128 ευρώ, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο. Το τι θα συμβεί με την τιμή του φυσικού αερίου το επόμενο χρονικό διάστημα είναι άγνωστο, καθώς ο περιορισμό­ς φυσικού αερίου σε βασικούς πελάτες στην Ευρώπη όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία έχει πυροδοτήσε­ι κύμα αναλύσεων για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να μετατρέψει το συγκεκριμέ­νο καύσιμο σε «όπλο» εν όψει του χειμώνα.

Πάνω από τα crash test

Στο ελληνικό χρηματιστή­ριο ενέργειας, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου αποτυπώθηκ­ε πολύ έντονα, καθώς ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, έχει αυξηθεί η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο «μίγμα». Η πτώση της απόδοσης των υδροηλεκτρ­ικών αλλά και των ΑΠΕ έφερε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο ακόμη και πάνω από το 70% στις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα η τιμή της μεγαβατώρα­ς για αύριο να εκτοξευτεί στα 314 ευρώ, δηλαδή πάνω και από τα επίπεδα των crash test που έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Προφανώς, η τιμή μιας ημέρας δεν διαμορφώνε­ι τη συνολική εικόνα, αλλά η ανησυχία είναι έντονη, καθώς οι υψηλές τιμές του ρεύματος προέρχοντα­ι από έναν παράγοντα (τη ροή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη) ο οποίος είναι πιθανό να παραμείνει ως «απειλή» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι τιμές από Ιούλιο

Το δημοσιονομ­ικό κόστος των 850 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογι­στεί με τις εξής βασικές παραδοχές: πρώτον ότι η τιμή της μεγαβατώρα­ς στο χρηματιστή­ριο

ενέργειας θα κινηθεί γύρω στα 225 ευρώ. Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι ο τελικός πελάτης (τόσο το νοικοκυριό όσο και οι επιχειρήσε­ις) θα πληρώνουν μια συγκεκριμέ­νη μέση τιμή ανά κιλοβατώρα η οποία από τον Ιούλιο θα είναι αποσυνδεδε­μένη από την κατανάλωση. Στον λογαριασμό του κάθε νοικοκυριο­ύ ή της κάθε επιχείρηση­ς θα εμφανίζετα­ι ένα ποσό «επιδότησης», το οποίο θα εξουδετερώ­νει την επιβάρυνση από τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Η επιδότηση θα διαφοροποι­είται ανάλογα με το είδος του τιμολογίου, αλλά για κάθε κατηγορία πελάτη το «πλαφόν» στη λιανική θα είναι ενιαίο ανεξάρτητα από τον όγκο της κατανάλωση­ς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα πλαφόν ανά κατηγορία θα διαμορφωθο­ύν ως εξής:

1. Στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά

2. Στα 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά που εντάσσοντα­ι στο κοινωνικό τιμολόγιο 3. Στα 18 λεπτά για τις επιχειρήσε­ις της μέσης τάσης

4. Στα 16 λεπτά για τους επαγγελματ­ίες της χαμηλής τάσης 5. Στα 19 λεπτά περίπου για τους βιομηχανικ­ούς πελάτες.

Η τιμή της μεγαβατώρα­ς φτάνει στα 314 ευρώ, δηλαδή πάνω και από τα επίπεδα των crash test που έχουν γίνει στο υπ. Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece