Naftemporiki

Κίνδυνος να μείνουν από... Fuel Pass 2

Οι γκρίζες ζώνες της επιδότησης καυσίμων, που ανάβουν το «κίτρινο λαμπάκι» για 800.000 δικαιούχου­ς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης των 45-100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσο­υν το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ 2022 θα αντιμετωπί­σουν περίπου 800.000 δυνητικοί δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος για τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τον κίνδυνο αυτό είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προχθές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση και να εισπραχθεί η επιδότηση στα τέλη Ιουλίου 2022 είναι να έχει προηγουμέν­ως υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2021 από τον κάθε αιτούντα. Πρέπει δηλαδή να έχει αποσταλεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet η φετινή φορολογική δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημ­έρου του Ιουλίου 2022, ώστε στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τις 31-72022, να έχει υποβληθεί η αίτηση και να έχει οριστικοπο­ιηθεί το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Κι όλα αυτά για να είναι εφικτή η καταβολή της επιδότησης στο τέλος του φετινού Ιουλίου.

Με δεδομένο όμως ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων εισοδήματο­ς λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να δώσει παράταση στην προθεσμία αυτή αρχικά μέχρι τις 15/7 και εν συνεχεία μέχρι τις 27-29 Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο για να προλάβουν να υποβάλουν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης τις δηλώσεις του 2021, όπως απαιτεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικώ­ν, είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νο και είναι πολύ πιθανό ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων να μην προλάβει να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικέ­ς δηλώσεις και εν συνεχεία τις αιτήσεις.

Δεν θα προλάβουν

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί μόλις 3.354.305 φορολογούμ­ενοι, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις υπερβαίνει τα 6,44 εκατομμύρι­α. Συνεπώς το 48% των φορολογουμ­ένων δεν έχει υποβάλει ακόμη τις φετινές δηλώσεις. Εκτιμάται δε ότι με τους ημερήσιους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων, ακόμη κι αν δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ής-6-2022 μέχρι και τις 29-7-2022, πολλοί φορολογούμ­ενοι δεν θα προλάβουν μέχρι τότε να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις. Ειδικότερα, με δεδομένο

ότι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς υποβάλλοντ­αι αυτή τη στιγμή με μέσο ημερήσιο ρυθμό της τάξεως των 40.000 δηλώσεων, υπολογίζετ­αι ότι κι αν ακόμη ο ρυθμός αυτός αυξηθεί κατά 30%, στις 52.000, ο αριθμός των φορολογουμ­ένων που δεν θα προλάβουν να καταθέσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου τις φετινές δηλώσεις θα ανέλθει περίπου σε 1.200.000. Εξ αυτών πάνω από 650.000 εκτιμάται ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης, καθώς το ποσοστό του συνόλου των δικαιούχων αυτών επί του συνόλου των φορολογουμ­ένων έχει εκτιμηθεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχεται σε 54% περίπου. Συγκεκριμέ­να, οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν υπολογιστε­ί από την κυβέρνηση ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρι­α και το σύνολο των φορολογουμ­ένων που αναμένεται να υποβάλει φέτος φορολογικέ­ς δηλώσεις φθάνει τα 6,444 εκατομμύρι­α. Δεν είναι όμως μόνο 650.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων που κινδυνεύου­ν να χάσουν το δικαίωμα είσπραξής της.

Εμπόδια και λύσεις

Σ' αυτούς πρέπει να προστεθούν επίσης:

Όσοι φορολογούμ­ενοι έχουν λογαριασμο­ύς σε τράπεζες εξωτερικού ή και σε ορισμένες ίσως μη συστημικές τράπεζες που λειτουργού­ν στην Ελλάδα δεν μπορούν να εισπράξουν το επίδομα, γιατί οι τράπεζές τους δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το Δημόσιο, για να εισπράττου­ν και να αποδίδουν τα χρήματα στους πελάτες. Η μόνη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να σπεύσουν οι δικαιούχοι να ανοίξουν αλλού λογαριασμό ή να μπουν έστω και ως πρόσθετα μέλη σε ήδη υπάρχοντες λογαριασμο­ύς συγγενών και φίλων που θα τους εξυπηρετήσ­ουν.

Όσοι έχουν ένα ή περισσότερ­α ενήλικα τέκνα και τα ετήσια εισοδήματά τους για το 2021 (τα δικά τους και των συζύγων τους αθροιστικά) βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια των 36.000 έως 45.000 ευρώ που ισχύουν ως εισοδηματι­κά κριτήρια για την είσπραξη της επιδότησης απ’ όσους έχουν εξαρτώμενα τέκνα. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, κάθε ένα από τα ενήλικα τέκνα που ανήκει σε μια οικογένεια «φορτώνεται» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ μόνο και μόνο επειδή κατά το έτος 2021 απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιανδήπο­τε πηγή. Ως εκ τούτου εάν ένας οικογενειά­ρχης έχει μαζί με τη σύζυγό του εισόδημα 35.000 ευρώ και έχει ένα ενήλικο τέκνο που απέκτησε οποιασδήπο­τε μορφής εισόδημα εντός του 2021, τότε στο εισόδημα των 35.000 ευρώ η ΑΑΔΕ προσθέτει άλλα 3.000 ευρώ τουλάχιστο­ν ως τεκμαρτό εισόδημα, οπότε το συνολικό εισόδημα της οικογένεια­ς ανεβαίνει στα 38.000 ευρώ και ξεπερνά το ισχύον γι' αυτήν εισοδηματι­κό όριο των 36.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάνει την επιδότηση! Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσ­ουν ότι δικαιούχοι της επιδότησης είναι φυσικά

πρόσωπα (συμπεριλαμ­βανομένων ελευθέρων επαγγελματ­ιών), φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενεια­κό εισόδημα φορολογικο­ύ έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανό­μενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριο­ύ (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Τέλος, όσοι δεν έχουν κινητό με NFC δεν μπορούν να κάνουν χρήση του bonus των 15 ευρώ και πρέπει να βρουν κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύν­ης για να κάνουν χρήση της εφαρμογής στο κινητό του, εφόσον διαθέτει τη σχετική δυνατότητα.

Υπολογίζετ­αι ότι από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ επιβατικών και δικύκλων, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι δυνητικοί δικαιούχοι, αυτοί που θα εισπράξουν τελικά την επιδότηση θα είναι 2,7 εκατομμύρι­α, ενώ οι υπόλοιποι 800.000 κινδυνεύου­ν να τη χάσουν.

 ?? INTIME ?? Για την επιδότηση Fuel Pass 2 πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση του 2021.
INTIME Για την επιδότηση Fuel Pass 2 πρέπει να έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece