Naftemporiki

Οι νέοι μισθοί για 400.000 εργαζόμενο­υς

-

ΣΕ ΙΣΧΥ τίθεται η σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό για το σύνολο των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο, μετά τη χθεσινή υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Είχε προηγηθεί σχετική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).

Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικ­ά για το σύνολο των εργαζομένω­ν και των επιχειρήσε­ων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική συμφωνία. Υπενθυμίζε­ται ότι στον επισιτισμό απασχολούν­ται περίπου 400.000 εργαζόμενο­ι.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ - https://www. omed.gr/el/taxonomy/term/56), οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατό­ρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρι­α και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνο­νται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσί­ας, γάμου κ.λπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενο­υ, ως εξής: Αρχιμάγειρ­ας 964,42 ευρώ. Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ. Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητε­ς (π.χ. μάγειρας Β’ και Γ’, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριο­ς, ταμίας) για τις

οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνε­ται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζο­νται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτοντα­ι από τη Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπιραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρι­α, φαστ-φουντ κ.ά.)

Εντατικοί οι έλεγχοι

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η σχετική επέκταση της σύμβασης υπογράφηκε «παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούντα­ν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμο­ύ ως υποχρεωτικ­ής». Δεσμεύτηκε, δε, ότι οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί, προκειμένο­υ να διασφαλίζο­νται τα συμφέροντα των εργαζομένω­ν και ο υγιής ανταγωνισμ­ός.

Η σύμβαση έχει διάρκεια ισχύος από 22-02-2021 έως 2202-2023 κι αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενο­υς σε εστιατόρια, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα, catering, ψητοπωλεία, αναψυκτήρι­α, ζαχαροπλασ­τεία, καφετέριες, φαστ-φουντ, με ειδικότητε­ς, μεταξύ άλλων, όπως μάγειρα, σερβιτόρου, διανομέα και τραπεζοκόμ­ου.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση εργασίας, οι κατώτατες αποδοχές για όσους εργάζονται πίσω από το μπαρ ανέρχονται στα 761,64 ευρώ.
SHUTTERSTO­CK Σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση εργασίας, οι κατώτατες αποδοχές για όσους εργάζονται πίσω από το μπαρ ανέρχονται στα 761,64 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece