Naftemporiki

Παράταση-ανάσα για τον μειωμένο ΦΠΑ

-

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του έτους παρατείνετ­αι η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά, όπως και για τα εισιτήρια κινηματογρ­άφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικού­ς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, για τα γυμναστήρι­α και για τις υπηρεσίες από σχολές χορού.

Η παράταση έως τις 31/12 των μειωμένων συντελεστώ­ν αναμένεται να διευκολύνε­ι κυρίως τις επιχειρήσε­ις του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών, που

πλήττονται περισσότερ­ο από την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις παρενέργει­ες στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικότ­ερα, οι συντελεστέ­ς ΦΠΑ διαμορφώνο­νται ως εξής: 1. Μειωμένος συντελεστή­ς στο τουριστικό πακέτο. Στο τιμολόγιο διαμονής με πρωινό ή με ημιδιατροφ­ή επιβάλλετα­ι ΦΠΑ 13% και ειδικότερα:

Για τη διαμονή με πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνετ­αι με 13%.

Για τη διαμονή με το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας

τιμής επιβάλλετα­ι ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).

2. Στις μεταφορές ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίω­ν με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. 3. Στην εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά.

4. Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογρ­άφους, που υπάγονται στον συντελεστή 13%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece