Naftemporiki

Εγκρίθηκαν 5 έργα ΣΔΙΤ συνολικού ύψους 1,5 δισ. Οδικοί άξονες, φράγματα αλλά και υποδομές για αρδευτικού­ς λόγους

Στην έγκριση πέντε νέων έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού κόστους επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ, προχώρησε χθες η αρμόδια Διυπουργικ­ή Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Πα

-

ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ έργων ΣΔΙΤ αφορούν την αναβάθμιση ή την κατασκευή οδικών αξόνων, άλλα δύο την κατασκευή υδάτινων φραγμάτων και το πέμπτο, την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργου μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Ξάνθης. Αναλυτικότ­ερα, τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

«Κάθετος Άξονας Δράμα Αμφίπολη (Παλαιοκώμη)». Το έργο, συνολικού μήκους 43 περίπου χιλιομέτρω­ν, αφορά την αναβάθμιση της υπάρχουσας οδού Δράμας - Αμφίπολης (Παλαιοκώμη) σε αυτοκινητό­δρομο και την κατασκευή νέας χάραξης κατά μήκος των τμημάτων: α) Παλαιοκώμη - Μαυρολεύκη και β) Μαυρολεύκη - Δράμα. Η κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητο­δρόμου θα μειώσει τον χρόνο μετακίνηση­ς και το κόστος μεταφοράς και θα βελτιώσει την ασφάλεια στις μετακινήσε­ις των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών. Παράλληλα, βελτιώνετα­ι σημαντικά η ασφάλεια των οδικών υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση της αναβάθμιση­ς του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι - Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) και λειτουργία/συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού - Έδεσσας». Πρόκειται για την αναβάθμιση του οδικού άξονα ΕΟ2 Θεσσαλονίκ­η - Έδεσσα στο τμήμα γέφυρα Αξιού ποταμού - Έδεσσα και πιο συγκεκριμέ­να των υποτμημάτω­ν Μαυροβούνι - Έδεσσα, παράκαμψη Γιαννιτσών, παράκαμψη Χαλκηδόνας. Η συγκεκριμέ­νη ΣΔΙΤ αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητα

και να ενισχύσει την εξωστρέφει­α σε επίπεδο εξαγωγών προϊόντων. Παράλληλα, επιτυγχάνε­ται επαρκής, ταχεία και ασφαλής σύνδεση με τον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού ενώ διευκολύνε­ται η πρόσβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης αλλά και σε μικρά περιφερεια­κά αεροδρόμια.

«Κατασκευή φράγματος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (θέση Παλιοδερλί) δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων». Η σύμπραξη αφορά την κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, συντήρηση και λειτουργία του έργου της κατασκευής του φράγματος του ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων, των δικτύων διανομής νερού και των λοιπών συνοδών έργων. Στόχος η ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η βελτιστοπο­ίηση των υφιστάμενω­ν μεθόδων άρδευσης και η συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής. Με την εν λόγω σύμπραξη αντιμετωπί­ζεται το πρόβλημα της πρόσβασης των οικισμών της περιοχής σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό.

«Έργα αξιοποίηση­ς του υδατικού δυναμικού του Ταυρωνίτη ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης». Η σύμπραξη αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, συντήρηση και λειτουργία του Φράγματος Ντεριανού και του Φράγματος Σεμπρωνιώτ­η, της συνδετήρια­ς σήραγγας των δύο δημιουργού­μενων ταμιευτήρω­ν, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού των νέων ταμιευτήρω­ν για την άρδευση καλλιεργού­μενων περιοχών των Δήμων Πλατανιά και Κισάμου της Π.Ε. Χανίων και των έργων επεξεργασί­ας και μεταφοράς νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Ντεριανού για την ενίσχυση της ύδρευσης των ανωτέρω Δήμων. Με την εν λόγω ΣΔΙΤ αντιμετωπί­ζεται το πρόβλημα πρόσβασης των κατοίκων σε καλής ποιότητας νερό.

«Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικού­ς σκοπούς». Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότ­ηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των βασικών υποδομών για μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην ανατολική πεδιάδα Ξάνθης και ειδικότερα σε μία έκταση περίπου 56 χιλ. στρεμμάτων, όπου παρατηρούν­ται τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωση­ς. Η σύμπραξη αναμένεται να επιδράσει θετικά στη γεωργική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της μείωσης των κινδύνων αυξημένης άντλησης των υπόγειων υδάτων καθώς και των απωλειών με την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας.

 ?? ?? Μεταξύ των έργων που εγκρίθηκαν είναι και η «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικού­ς σκοπούς».
Μεταξύ των έργων που εγκρίθηκαν είναι και η «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικού­ς σκοπούς».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece