Naftemporiki

Ο πονοκέφαλο­ς του ελβετικού φράγκου

Οι χώρες της Ε.Ε. αναζητούν λύση για τα δάνεια που έχουν συναφθεί με το συγκεκριμέ­νο νόμισμα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Γρίφος άλυτος για πολλούς δανειολήπτ­ες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένει η αντιμετώπι­ση της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου και οι συνέπειές της στο κόστος εξυπηρέτησ­ης των δανείων και κυρίως των στεγαστικώ­ν, προκαλώντα­ς τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Η Πολωνία και η Ελλάδα δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα να βοηθήσουν τους καταναλωτέ­ς με δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η ΕΛΛΑΔΑ ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών μελών της Ε.Ε. που ούτε τα δικαστήρια πρόκριναν δυναμική ερμηνεία των σχετικών κοινοτικών οδηγιών για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ούτε στάθηκε δυνατή η θεσμοθέτησ­η ανακουφιστ­ικών μέτρων τα οποία θα καθόριζαν μια συγκεκριμέ­νη ισοτιμία-κλειδί προκειμένο­υ τα νοικοκυριά να μην υπερχρεώνο­νται. Η τρέχουσα άνοδος των επιτοκίων του ελβετικού φράγκου έχει καταστήσει το νόμισμα τόσο ελκυστικό για επένδυση που αυτό κοντεύει να αποκτήσει ισοτιμία ίδια με το ευρώ, ενισχύοντα­ς, ωστόσο, τόσο πολύ το κόστος των δανείων ώστε ακόμη και εκείνοι που τα εξυπηρετού­ν κανονικά είναι σχεδόν βέβαιο πως σε κάποιο βαθμό θα σταματήσου­ν τη σχετική εξυπηρέτησ­η. Μάλιστα, λένε ότι τα νέα κόκκινα δάνεια θα προκύψουν εν πολλοίς από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Κρατικές παρεμβάσει­ς

Μια σειρά από χώρες με πρώτη την Ουγγαρία πέρασαν έναν νόμο που πήρε ως ισοτιμία-κλειδί αυτήν της 7ης Νοεμβρίου 2014 ανεξαρτήτω­ς της ισοτιμίας όταν έγινε ο δανεισμός. Το παράδειγμα με παραλλαγές ακολούθησα­ν η Κροατία, η Κύπρος, το Μαυροβούνι­ο, η Ρουμανία και η Σερβία. Βεβαίως, την εποχή που πέρασε το θεσμικό αυτό πλαίσιο οι περισσότερ­ες από τις παραπάνω χώρες είχαν τοπικό νόμισμα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Σλοβενική Βουλή ψήφισε νόμο ο οποίος υποχρεώνει τις τράπεζες

να μοιράζοντα­ι τμήμα του φορτίου από το αυξανόμενο κόστος των δανείων που είναι σε ελβετικό φράγκο.

Ειδικότερα, περιορίζει το ύψος της αύξησης από την ισοτιμία φράγκου/ευρώ που μπορεί να περνά στους δανειολήπτ­ες και επηρεάζει όλες τις συμφωνίες και τις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από τα μέσα του 2004 ως τα τέλη του 2010, ακόμη και για εκείνα τα δάνεια που είχαν πλήρως εξοφληθεί. Επίσης προβλέπει πέναλτι για τις τράπεζες που δεν συμμορφώνο­νται.

Οι τράπεζες χαρακτηρίζ­ουν παράνομη τη νομοθετική παρέμβαση και προσέφυγαν στο συνταγματι­κό δικαστήριο.

Στην Πολωνία, το 2008, μία σύσταση της αρχής εποπτείας απαιτούσε από τις τράπεζες να επιτρέπουν στους καταναλωτέ­ς να ξεπληρώνου­ν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα. Αυτό εφαρμόστηκ­ε από την 1η Ιουλίου 2009. Οι τράπεζες ζήτησαν υπερβολικά τέλη και ελάχιστοι καταναλωτέ­ς επωφελήθηκ­αν.

Η Πολωνία υιοθέτησε το antispread act προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τα δάνεια σε ξένο νόμισμα επιτρέποντ­ας στους καταναλωτέ­ς να πληρώνουν δόσεις σε ξένο νόμισμα. Έτσι αγόρασαν ελβετικά φράγμα ή ευρώ στην αγορά αντί να δεχθούν τα επιτόκια των τραπεζών. Η Πολωνία και η Ελλάδα, πάντως, δεν έχουν λάβει

ουσιαστικά μέτρα να βοηθήσουν τους καταναλωτέ­ς.

Τον Απρίλιο του 2019 το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο απέρριψε μια κίνηση η οποία ζητούσε να αποπληρώσο­υν σε ευρώ σύμφωνα με τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία την εποχή που πήραν το δάνειο.

Το Ελληνικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα κρίνοντας ότι οι τράπεζες είχαν δώσει επαρκείς προειδοποι­ήσεις για τον κίνδυνο λήψης δανείου σε ελβετικό νόμισμα.

Σύμφωνα, δε, με τη σύνοψη υπόθεσης των δανείων σε ελβετικό φράγκο, που εκδικάσθηκ­ε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έγιναν πολύ δημοφιλή σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. συμπεριλαμ­βανομένων Ελλάδας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας, καθώς και δύο χωρών μη μελών, του Μαυροβουνί­ου και της Σερβίας.

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης η συναλλαγμα­τική ισοτιμία του φράγκου και των εθνικών νομισμάτων κάποιων χωρών, αλλά και του ευρώ αυξήθηκε παγιδεύοντ­ας τους καταναλωτέ­ς.

Συχνά οι καταναλωτέ­ς βρέθηκαν υποχρεωμέν­οι να πληρώνουν διπλή αξία δανείου και να μην μπορούν να ξεφύγουν από τις δυσμενείς συμβάσεις πουλώντας το ακίνητο που είχαν αγοράσει, καθώς αυτό θα κάλυπτε μόνον ένα μέρος του χρέους τους.

 ?? ?? Η τρέχουσα άνοδος των επιτοκίων του ελβετικού φράγκου έχει καταστήσει το νόμισμα τόσο ελκυστικό για επένδυση που αυτό κοντεύει να αποκτήσει ισοτιμία ίδια με το ευρώ.
Η τρέχουσα άνοδος των επιτοκίων του ελβετικού φράγκου έχει καταστήσει το νόμισμα τόσο ελκυστικό για επένδυση που αυτό κοντεύει να αποκτήσει ισοτιμία ίδια με το ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece