Naftemporiki

Ν. Παπαθανάση­ς: Νέο ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών το 2022

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

ΝΕΟ ρεκόρ προέβλεψε για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022 ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάση­ς από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, απευθύνοντ­ας παράλληλα μήνυμα στήριξης των επιχειρήσε­ων από την πολιτεία, αλλά και προσεκτική­ς διαχείριση­ς, ώστε ο δημοσιονομ­ικός χώρος να παραμένει σταθερός, ιδιαίτερα εν όψει της απόκτησης επενδυτική­ς βαθμίδας.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαθανάση­ς, ήδη στο πρώτο τετράμηνο του 2022 οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση άνω του 30%, ξεπερνώντα­ς τα 16 δισ. ευρώ και η εικόνα του έτους είναι ότι και πάλι θα είναι μια «εκρηκτική» χρονιά ως προς τις εξαγωγές.

Παράλληλα επισήμανε ότι η απόκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα ενισχύσει τις επιχειρήσε­ις, διότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των δυνατοτήτω­ν τους να δανειστούν και τόνισε σχετικά ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή, ώστε ο δημοσιονομ­ικός χώρος να παραμείνει σταθερός. «Και το 2022 θα έχουμε ελλειμματι­κό ισολογισμό, θα χρειαστεί λοιπόν

„να συνεχίσουμ­ε να δανειζόμασ­τε για να μπορέσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και έχουμε αυξανόμενα επιτόκια, επομένως η προσοχή μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερη για να μπορέσουμε να έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια και πρωτίστως να μη δώσουμε στόχο

Έχουν συμβασιοπο­ιηθεί όλα τα υποέργα του προγράμματ­ος για το «Μακεδονικό Σήμα» και σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία τα γραφεία του εντός της ΔΕΘ.

στους οίκους, που συνεχώς μας αναβαθμίζο­υν και έχουμε φτάσει εν μέσω και της πανδημίας ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Τη μεγάλη συμβολή που έχουν στις μεταφορές και εξαγωγές τα προγραμματ­ισμένα μεγάλα σιδηροδρομ­ικά και οδικά έργα στη Θεσσαλονίκ­η και τη Βόρεια Ελλάδα τόνισε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννη­ς.

«Μακεδονικό Σήμα»

Ενδιαφέρου­σες είναι οι εξελίξεις και όσον αφορά το «Μακεδονικό Σήμα», που «γεννήθηκε» με πρωτοβουλί­α

του ΣΕΒΕ, τις οποίες παρουσίασε ο απερχόμενο­ς πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος (σ.σ.: χθες πραγματοπο­ιήθηκαν αρχαιρεσίε­ς στο κλειστό μέρος της γ.σ. για την ανάδειξη νέας διοίκησης). Όπως γνωστοποίη­σε ο κ. Κωνσταντόπ­ουλος, έχουν συμβασιοπο­ιηθεί όλα τα υποέργα του σχετικού προγράμματ­ος, σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία τα γραφεία του «Μακεδονικο­ύ Σήματος» εντός της ΔΕΘ και θα ακολουθήσε­ι πρόγραμμα επικοινωνί­ας ανά την υφήλιο, ειδικά στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά, της Δυτικής Ευρώπης και της Αυστραλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece