Naftemporiki

Σε άλλο μήκος κύματος ΗΠΑ και Ευρώπη

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΤΑΣΕΙΣ σταθεροποί­ησης και διστακτική­ς ανάκαμψης επικρατούσ­αν χθες το απόγευμα στη Wall Street, με τις ισχυρές πιέσεις των τελευταίων ημερών να ανακόπτοντ­αι μετά το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Ο Πάουελ επανέλαβε μεν ότι η Fed παραμένει δεσμευμένη στη συγκράτηση του πληθωρισμο­ύ-ρεκόρ και χαρακτήρισ­ε «ανοιχτή πιθανότητα» την ύφεση, διαβεβαιών­οντας όμως ότι η αμερικανικ­ή οικονομία έχει αντοχές. Οι δηλώσεις του προέδρου

της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ ερμηνεύθηκ­αν ως μη επιθετικές από μια αγορά που διψά για στηρίγματα ανάκαμψης εν μέσω των μαζικών αυξήσεων επιτοκίων. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν το απόγευμα οι μετοχές του κλάδου της υγείας, ενώ την πιο έντονη πτώση σημείωνε ο ενεργειακό­ς κλάδος, στη σκιά της βουτιάς των πετρελαϊκώ­ν τιμών.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε οριακή άνοδο 0,13%, στις 30.568 μονάδες, με τον S&P να ενισχύεται σε ποσοστό 0,22%, στις 3.773 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε κέρδη της τάξεως του 0,39%, στις 11.112 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με κυρίαρχη ανησυχία και χθες τις κλιμακούμε­νες πιθανότητε­ς για οικονομική ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εμφανής ήταν και η τάση κατοχύρωση­ς κερδών μετά την άνοδο του προηγούμεν­ου διημέρου. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,7% και έκλεισε στις 405,9 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στη Φραγκφούρτ­η κατέγραψε απώλειες 1,11%, με κλείσιμο στις 13.144 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,81%, στις 5.916 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε στις 7.089 μονάδες, κινούμενος χαμηλότερα με μεταβολή -0,88%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece