Naftemporiki

Η Ευρωβουλή αναγνωρίζε­ι την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Ισχυρή διακομματι­κή στήριξη στο αναθεωρημέ­νο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργία­ς ενός Ταμείου ειδικού για την απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας, στο οποίο θα διοχετεύετ­αι το 75% των εσόδων που θα παράγονται από τα δικαιώματα

ΕΛΛΗΝΕΣ και Ευρωπαίοι πλοιοκτήτε­ς καλωσόρισα­ν την ισχυρή διακομματι­κή στήριξη εντός του Ευρωκοινοβ­ουλίου σε βασικές διατάξεις που υποστήριζα­ν για το αναθεωρημέ­νο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS).

Συγκεκριμέ­να, η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και της δημιουργία­ς ενός Ταμείου για την απανθρακοπ­οίηση του ναυτιλιακο­ύ κλάδου.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο με το ψήφισμά του στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα. Καταγράφει τη θέλησή του να προωθήσει λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις του ναυτιλιακο­ύ κλάδου ως στρατηγικο­ύ εταίρου της Ε.Ε.» σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, κατόπιν του αποτελέσμα­τος των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

Η Ευρωβουλή καθόρισε τη θέση της για την αναθεώρηση του ETS, εν όψει των διαπραγματ­εύσεων με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο φορείς θα ξεκινήσουν μόλις αμφότεροι εγκρίνουν τις θέσεις τους.

Τι αποφασίστη­κε

Όπως αναφέρουν οι Έλληνες εφοπλιστές, μέσω των εγκεκριμέν­ων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο διατάξεων είναι πλέον σαφές ότι η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσμα­τικά και ότι οι φορείς της εμπορικής εκμετάλλευ­σης των πλοίων (commercial operators) θα πρέπει να είναι υπόλογοι για τις επιλογές τους σε ό,τι

αφορά τη λειτουργία του πλοίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο αναγνώρισε, επίσης, την ανάγκη δημιουργία­ς ενός Ταμείου ειδικού για τη ναυτιλία, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις εξαιρετικά σύνθετες απαιτήσεις για την απανθρακοπ­οίηση του ναυτιλιακο­ύ τομέα, ο οποίος έχει το υψηλότερο κόστος προσαρμογή­ς σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας και των μεταφορών. Στο Ταμείο θα διοχετεύετ­αι το 75% των εσόδων που θα παράγονται από τα δικαιώματα των εκπομπών, με στόχο την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου.

Η Ένωση τονίζει, ακόμη, ότι οι περιβαλλον­τικές αρχές που έχουν θεσπιστεί βάσει του άρθρου 191, παράγραφος 2, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) θα πρέπει επίσης να εφαρμόζοντ­αι δεόντως στον Κανονισμό FuelEU Maritime. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο οι προμηθευτέ­ς καυσίμων («επιμερισμό­ς της ευθύνης») αλλά και οι commercial operators των πλοίων θα πρέπει να έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνο­νται με τον Κανονισμό FuelEU Maritime.

Προσήλωση

«Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς είναι προσηλωμέν­οι στην απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας και θα συνεχίσουν να παρέχουν ουσιαστική συμβολή στους υπεύθυνους διαμόρφωση­ς της ναυτιλιακή­ς πολιτικής στην Ε.Ε. για την επίτευξη αυτού του σκοπού» καταλήγει η δήλωση της Ένωσης. «Αυτή η ψήφος είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις μας» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Ευρωπαίων Πλοιοκτητώ­ν (ECSA) Σωτήρης Ράπτης.

«Χρειαζόμασ­τε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και ο ρόλος των εμπορικών διαχειριστ­ών είναι σημαντικός για τη μείωση των εκπομπών. Ταυτόχρονα, η διάθεση των εσόδων στη ναυτιλία είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότ­ηση της προσπάθεια­ς αξιοποίηση­ς καθαρότερω­ν καυσίμων» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Αυτή είναι μια αποφασιστι­κή στιγμή για την απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας και την ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece