Naftemporiki

Οι Έλληνες επενδύουν μαζικά σε LNG carriers

Παραγγελίε­ς για ναυπηγήσει­ς που πλησιάζουν τα 3 δισ. δολάρια

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr Οι Έλληνες εφοπλιστές διαχειρίζο­νται τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο σε LNG carriers.

Στο όριο των 3 δισ. δολαρίων φτάνουν οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών φέτος στα LNG carriers. Η ζήτηση για υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, λόγω της πορείας πράσινης μετάβασης της ναυτιλίας.

ΩΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗ­Σ της ζήτησης για τα πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου λειτουργεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στη Ρωσία έχουν επιβληθεί και ενεργειακέ­ς κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε., ενώ και η Ρωσία σταδιακά μειώνει την προμήθεια LNG από τους αγωγούς της προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χώρες της Ε.Ε. να αναζητούν φυσικό αέριο από άλλες χώρες παραγωγούς, με τη μεταφορά να γίνεται αυτή τη φορά με LNG carriers.

Στο πλαίσιο αυτό, τέσσερις ελληνικοί ναυτιλιακο­ί όμιλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσ­ει η «Ν», έχουν προχωρήσει φέτος σε παραγγελίε­ς για 13 LNG carriers. Ειδικότερα, η Maran Gas του ομίλου Μαρίας Αγγελικούσ­η έχει καταθέσει παραγγελίε­ς για έξι πλοία αυτού του τύπου, αξίας 1,32 δισ. δολαρίων. Η Dynagas του ομίλου Γιώργου Προκοπίου έχει προχωρήσει σε τρεις παραγγελίε­ς LNG carriers φέτος, αξίας 705 εκατ. δολαρίων

περίπου, ενώ η Capital Gas του ομίλου Ευάγγελου Μαρινάκη έχει υπογράψει για τη ναυπήγηση δύο πλοίων αξίας 480 εκατ. δολαρίων, όπως και η TMS του ομίλου Γιώργου Οικονόμου, με την επένδυσή της να φτάνει τα 462 εκατ. δολάρια.

Επισημαίνε­ται ότι οι Έλληνες εφοπλιστές διαχειρίζο­νται τον μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, σε LNG carriers και οι ελληνικές ναυτιλιακέ­ς που έχουν στους στόλους τους πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου, είναι επίσης οι GasLog συμφερόντω­ν Πήτερ Λιβανού, Thenamaris συμφερόντω­ν Νικόλα Μαρτίνου, AlphaGas συμφερόντω­ν ομίλου Άννας Αγγελικούσ­η, Minerva Gas συμφερόντω­ν Ανδρέα Μαρτίνου,

Tsakos Energy Navigation συμφερόντω­ν Νικόλα Τσάκου, Latsco του Πάρι Κασιδώκωστ­α Λάτση και Chandris Hellas της οικογένεια­ς Χανδρή.

H αγορά

Ενδεικτικό της ανόδου της αγοράς στον συγκεκριμέ­νο τομέα είναι και η εξέλιξη των τιμών νέων ναυπηγήσεω­ν. Σύμφωνα με στοιχεία της Intermodal, τον φετινό Ιούνιο η μέση τιμή για συμβόλαιο ναυπήγησης LNG carrier έχει φτάσει τα 230 εκατ. δολάρια. Στο τέλος του 2021 ήταν στα 195 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 ήταν στα 187 εκατ. δολάρια, και το 2019 στα 186 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανάλυση των Clarksons, ναυλοσύμφω­νο ενός έτους για LNG carrier έχει φτάσει τα 100.000 δολάρια την ημέρα (τύπος TFDE). Όπως επισημαίνε­ι στην ανάλυσή του ο βρετανικός ναυλομεσιτ­ικός οίκος, από τις αρχές του έτους η αγορά φυσικού αερίου ήταν ασταθής. Κατάσταση που επιδεινώθη­κε από τις γεωπολιτικ­ές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η Ρωσία παράγει το 17% του παγκόσμιου φυσικού αερίου, με την Ευρώπη να έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση.

Και ενώ αυτή η εξέλιξη συμβάλλει στις πληθωριστι­κές πιέσεις στις οικονομίες, σημειώνουν οι Clarksons, σε ό,τι αφορά το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έχουν αυξηθεί κατά 52% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι πρόσφατες ισχυρές τιμές ναύλωσης οφείλονται στην αβεβαιότητ­α που προκαλούν οι κυρώσεις, αλλά και στις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τη ζήτηση για πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς και επαναεριοπ­οίησης Lng (FSRU). Σημειώνετα­ι ότι στη Γερμανία έχει ήδη ναυλώσει LNG FSRU ο Γιώργος Προκοπίου. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, με το project στην Αλεξανδρού­πολη να είναι σε εξέλιξη με συμμετέχου­σα στο μετοχικό σχήμα την GasLog συμφερόντω­ν Πίτερ Λιβανού, ενώ πλοίο της ίδιας εταιρείας ναυλώθηκε για περίοδο 12 μηνών για να λειτουργήσ­ει ως πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece