Naftemporiki

Η Ε.Ε. αντιμέτωπη με «δελτίο» στο φυσικό αέριο

Οι επιπτώσεις από τις ελλείψεις τον επόμενο χειμώνα μπορεί να είναι καταστροφι­κές

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Αν η Ρωσία σταματήσει τελείως τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, «η Ευρώπη θα ξεμείνει από αέριο τον επόμενο χειμώνα και το δελτίο θα είναι αναπόφευκτ­ο», προειδοποι­εί η Wood Mackenzie, συμβουλευτ­ική εταιρεία για θέματα ενέργειας.

«ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ κάτι τέτοιο, τα κράτημέλη της Ε.Ε. θα έπρεπε να αντιμετωπί­σουν μια καταστροφή τον επόμενο χειμώνα, οι επιπτώσεις της οποίας θα μπορούσαν να είναι πολλαπλές», αναφέρει η Wood Mackenzie.

Ήδη, σε πολλές πρωτεύουσε­ς έχει σημάνει συναγερμός και συζητούντα­ι διάφορα μέτρα «εξοικονόμη­σης» της χρήσης φυσικού αερίου - κυρίως για τα νοικοκυριά, καθώς για τις επιχειρήσε­ις είναι πολύ δύσκολο. «Υπάρχουν πολλές βιομηχανίε­ς που δεν θα μπορούν να λειτουργήσ­ουν χωρίς φυσικό αέριο», προειδοποί­ησε ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσμπουρμ, κάνοντας λόγο για «καταστροφι­κές συνέπειες».

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι το κυρίαρχο θέμα στη σύνοδο κορυφής των 27 που πραγματοπο­ιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, καθώς η Ρωσία φαίνεται να κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, πιέζοντας για άρση των κυρώσεων.

Η Ευρώπη, αν και προσπαθεί να βρει εναλλακτικ­ές πηγές ενέργειας, παραμένει παγιδευμέν­η από την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Το 2021 η Ε.Ε. κατανάλωσε περίπου 400 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα (περίπου 5.000 TWh), το 90% των οποίων εισήχθη κυρίως από τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Από τις 27 Απριλίου όμως, που η Μόσχα διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι περικοπές πολλαπλασι­άζονται η μία μετά την άλλη: Διακοπή της ροής στη Φινλανδία και μειώσεις στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Οι 27 επιδιώκουν τώρα να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευση­ς φυσικού αερίου όσο το δυνατόν περισσότερ­ο -ο στόχος είναι για 90% ως το φθινόπωρογ­ια να αντιμετωπί­σουν την αύξηση της κατανάλωση­ς τον χειμώνα.

Στο 54% τα αποθέματα στην Ε.Ε.

Σήμερα όμως τα επίπεδα αποθήκευση­ς φυσικού αερίου «είναι περίπου 54% σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζει ο Πουκ - Βιν Νγκουγιέν, Γάλλος ερευνητής στο Ενεργειακό Κέντρο του Ινστιτούτο­υ Jacques Delors. Το ποσοστό αυτό κρύβει ωστόσο μεγάλες ανισότητες, καθώς τα αποθέματα είναι σχεδόν 98% στην Πορτογαλία και την Πολωνία και μόλις 23% στη Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία της «Gas Infrastruc­ture Europe». Τα αποθέματα της Γαλλίας ανέρχονται σήμερα σε 130 TWh, που καλύπτουν λιγότερο από το ένα τρίτο της ετήσιας κατανάλωση­ς φυσικού αερίου (περίπου 460 TWh). Τα αποθέματα στη Γερμανία είναι στο 58% της συνολικής χωρητικότη­τας και ανέρχονται σε 139 TWh. Η χώρα εξακολουθε­ί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αγωγό Nord Stream 1, που λειτουργεί από το 2012. Μετά μάλιστα από την απόφασή της να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, η Γερμανία παραμένει η χώρα που καταναλώνε­ι το περισσότερ­ο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με σχεδόν 1.000 TWh ετησίως.

Το πρόβλημα του LNG

Για να επιταχυνθε­ί η αύξηση των αποθεμάτων, οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να στραφούν σε εναλλακτικ­ές πηγές. Πάνω από όλα, οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο (LNG), που μεταφέρετα­ι με δεξαμενόπλ­οια. Οι προμήθειες LNG από τους τερματικού­ς

σταθμούς στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου έφτασαν τον Μάιο σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή - στα 10,8 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα.

Τα αποθέματα LNG στα κράτη-μέλη είναι 13% υψηλότερα από το 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν

δεσμευτεί επίσης να μεταφέρουν στην Ευρώπη 15 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, η έκρηξη και η πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 8 Ιουνίου στις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας παραγωγής LNG στο Φρίπορτ του Τέξας προκάλεσε την πλήρη διακοπή της λειτουργία­ς του εργοστασίο­υ έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και την υπολειτουρ­γία του έως τα τέλη του χρόνου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρί­ων τόνων LNG συνολικά θα χαθούν από μια αγορά 100 εκατομμυρί­ων τόνων ετησίως. «Αναμένουμε ότι η Ευρώπη θα είναι η περιοχή που θα επηρεαστεί περισσότερ­ο από αυτό το περιστατικ­ό», δήλωσαν αναλυτές της Rystad Energy. Περίπου το 70% των εξαγωγών του εργοστασίο­υ στο Φρίπορτ τους τελευταίου­ς μήνες κατευθυνότ­αν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. Η Γαλλία, η Τουρκία και η Ολλανδία ήταν μεταξύ των μεγαλύτερω­ν Ευρωπαίων εισαγωγέων LNG φέτος.

«Το LNG βασίζεται πολύ στη ζήτηση και η Κίνα έχει μπει ενεργά στο παιχνίδι της αγοράς», τονίζει ο Πουκ-Βιν Γκουγέν. Εκτιμά μάλιστα ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Η Γερμανία παραμένει η χώρα που καταναλώνε­ι το περισσότερ­ο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με σχεδόν 1.000 TWh ετησίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece