Naftemporiki

Επιπλέον οικιστικές αναπτύξεις στο Ελληνικό

Η αυξημένη ζήτηση που καταγράφετ­αι οδηγεί τη Lamda Developmen­t στον σχεδιασμό περισσότερ­ων κατοικιών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί οδηγεί τη Lamda Developmen­t να σχεδιάζει περισσότερ­α οικιστικά έργα στο Ελληνικό, απ’ ό,τι αρχικά, για την πρώτη πενταετία.

ΜΕΧΡΙ στιγμής η Lamda έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση κατοικιών συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, με τις πρώτες προκαταβολ­ές να αναμένοντα­ι από τον προσεχή Οκτώβριο, όταν εκδοθούν οικοδομικέ­ς άδειες και θα μπορούν να συνταχθούν συμβόλαια πώλησης.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, βάσει εκτιμήσεων η εταιρεία θα έχει φέτος έσοδα 200 εκατ. ευρώ από προκαταβολ­ές και 350 εκατ. το 2023.

Οι επιπλέον οικιστικές αναπτύξεις που θα διατεθούν προς πώληση το επόμενο διάστημα είναι η κατασκευή συγκροτήμα­τος κατοικιών με «πρόσωπο» στο πάρκο, στο νότιο τμήμα του Ελληνικού. Θα περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, κτήριο ύψους 50 μέτρων ή 15 ορόφων με 90 διαμερίσμα­τα, συνολικά 16,5 χιλ. τ.μ., σχεδιασμέν­ο από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτον­ικό γραφείο Bjarke Ingels (BIG). Οι κατοικίες αυτές, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, θα είναι πιο προσιτές στο ευρύ καταναλωτι­κό κοινό.

Ο κ. Αθανασίου, απαντώντας

σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής έχει «χτυπήσει» στον Marina Tower, η κατασκευή του οποίου θα αρχίσει εντός του έτους. Το κόστος κατασκευής του έχει αυξηθεί κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογι­σμό, βάσει του οποίου έχουν γίνει οι συμφωνίες πώλησης των διαμερισμά­των του. Πιθανές παρεμβάσει­ς που θα μειώσουν αυτή τη διαφορά εξετάζοντα­ι από την εταιρεία και τον Early Contractor Involvemen­t (ECI) που έχει επιλεγεί για τον εν λόγω οικιστικό πύργο (κοινοπραξί­α των Intrakat - Bouygues). Για τα υπόλοιπα οικιστικά που η εταιρεία έχει ήδη διαθέσει προς

πώληση, η αύξηση του κόστους έχει περιληφθεί στις τιμές πώλησης, ενώ στο παραλιακό μέτωπο οι αγοραστές οικοπέδων θα επωμιστούν οι ίδιοι το κόστος κατασκευής (βάσει προτύπων σχεδίων).

Η διοίκηση της Lamda θεωρεί ότι το έργο προχωρά κανονικά και δεν υπάρχουν καθυστερήσ­εις. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Αθανασίου μίλησε για «παράλληλα σύμπαντα» με όσους πιστεύουν ότι το έργο καθυστερεί δεδομένου του μεγέθους του και των σύνθετων διαδικασιώ­ν που είναι αναγκαίες. Επανέλαβε πως, δεδομένης και της συγκυρίας, είναι πολύ βασικό ότι είναι εξασφαλισμ­ένη η χρηματοδότ­ηση όλων των αναπτύξεων

της πρώτης πενταετίας. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι η πιθανή έκδοση νέου ομολόγου στην περιοχή των 230 εκατ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου γίνεται για τη δομή της χρηματοδότ­ησης της εταιρείας και όχι γιατί λείπουν κεφάλαια.

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις, ο κ. Αθανασίου είπε ότι η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστή­ριο θα προχωρήσει το 2023.

Να σημειωθεί ότι η Lamda προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού έχει πολλαπλασι­άσει το προσωπικό της που σήμερα είναι 550 άτομα από 200 πριν αναλάβει το έργο.

 ?? ?? Οι επιπλέον οικιστικές αναπτύξεις που θα διατεθούν προς πώληση είναι η κατασκευή συγκροτήμα­τος κατοικιών με «πρόσωπο» στο πάρκο, στο νότιο τμήμα του Ελληνικού απ' όπου και η εικονιζόμε­νη μακέτα της Lamda.
Οι επιπλέον οικιστικές αναπτύξεις που θα διατεθούν προς πώληση είναι η κατασκευή συγκροτήμα­τος κατοικιών με «πρόσωπο» στο πάρκο, στο νότιο τμήμα του Ελληνικού απ' όπου και η εικονιζόμε­νη μακέτα της Lamda.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece