Naftemporiki

Πολιτικούς τριγμούς προκαλεί στην Ε.Ε. η ουκρανική κρίση Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, με συνόδους Ε.Ε., G7 και ΝΑΤΟ

Πολιτικές ρωγμές στην Ευρώπη προκαλεί η κρίση στην Ουκρανία, την ώρα που ξεκινά από αύριο μια κρίσιμη εβδομάδα πολιτικών αποφάσεων, με τις συνόδους κορυφής της Ε.Ε., της G7 και του ΝΑΤΟ.

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Το θέμα της αποστολής όπλων στο Κίεβο προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεω­ν στη Γερμανία.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ η κυβέρνηση Ντράγκι απέφυγε στο παρά πέντε μια μείζονα πολιτική κρίση, στη Γερμανία η παράδοση βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία διχάζει, ενώ στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν πασχίζει να βρει «συγκάτοικο» να κυβερνήσει, μετά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με το ξεκίνημα σήμερα μιας κρίσιμης εβδομάδας διεθνών αποφάσεων για την Ουκρανία, με τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., τη σύνοδο της G7 (26-28 Ιουνίου) και του ΝΑΤΟ (28-30 του μήνα).

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με τη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό από το 2021 που ανέλαβε την πρωθυπουργ­ία. Ένα από τα υψηλόβαθμα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Ντράγκι, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτήθηκ­ε προχθές από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, μετά από εβδομάδες πολιτικής αντιπαράθε­σης με τον ηγέτη του κόμματος Τζουζέπε Κόντε, αναφορικά με την ιταλική στρατιωτικ­ή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Παρόλο που η ξαφνική κίνηση του Ντι Μάιο δεν απειλεί την κοινοβουλε­υτική στήριξη στην κυβέρνηση Ντράγκι, αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες, με τη Λέγκα του Σαλβίνι να αναδεικνύε­ται στο μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ. Εξέλιξη η οποία θα δυσχεράνει την προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι, που έγινε πρωθυπουργ­ός τον Φεβρουάριο του 2021, να προχωρήσει στις φιλόδοξες μεταρρυθμί­σεις για αναδιαμόρφ­ωση του δημοσιονομ­ικού πλαισίου της χώρας, κάτι στο οποίο αντιτίθετα­ι ο Σαλβίνι.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων

ημερών έρχονται να υπενθυμίσο­υν το πόσο εύθραυστο παραμένει το πολιτικό ισοζύγιο στην Ιταλία. Η ανάδυση του «τεχνοκράτη» «σούπερ Μάριο», πρώην διοικητή της ΕΚΤ, στο τιμόνι της Ιταλίας είχε θεωρηθεί σημαντικό βήμα για την πολιτική σταθεροποί­ηση της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης, που είχε εμπλακεί στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους την προηγούμεν­η

δεκαετία. Η απόφαση για στήριξη της Ουκρανίας από την ιταλική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα στα ηγετικά στελέχη των Πέντε Αστέρων, τον Ντι Μάιο και τον Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο ο νυν υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει όταν αυτός έγινε πρωθυπουργ­ός το 2018.

Ο Ντι Μάιο φέρεται τώρα να σχεδιάζει χωριστή κοινοβουλε­υτική ομάδα από τουλάχιστο­ν 60 βουλευτές στο σύνολο 227 βουλευτών που διαθέτουν τα Πέντε Αστέρια, η οποία να απομακρύνε­ται από τον λαϊκισμό του κινήματος και να μετεξελίσσ­εται σε κατεστημέν­η πολιτική δύναμη.

Οι πολιτικοί τριγμοί που προκαλεί η κατάσταση στην Ουκρανία δεν σταματούν στην Ιταλία.

Στη Γερμανία, ο Γενς Πλέτνερ, σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής του καγκελάριο­υ Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισ­ε τη συζήτηση για τις μελλοντικέ­ς σχέσεις του Βερολίνου με τη Μόσχα το ίδιο σοβαρή όσο και η αποστολή όπλων προς το Κίεβο, προκαλώντα­ς μπαράζ αντιδράσεω­ν και επικρίσεων.

Συμμετέχον­τας σε συζήτηση στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Πλέτνερ υποστήριξε ότι η συζήτηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία αφήνει απέξω τα μεγάλα ζητήματα, για να συμπληρώσε­ι «μπορούμε να γεμίσουμε πολλές εφημερίδες με είκοσι Marder (τεθωρακισμ­ένα που το Κίεβο ζητά από τη Γερμανία), αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερα άρθρα για το ποια θα πρέπει να είναι η μελλοντική μας σχέση με τη Ρωσία».

Στη Γαλλία, η αποτυχία της συμμαχίας του Εμανουέλ Μακρόν να εξασφαλίσε­ι την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα εθνοσυνέλε­υση, εγκυμονεί τον κίνδυνο πολιτικής παράλυσης, σε μια περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει μόνο στο εσωτερικό μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμί­σεων, αλλά στοχεύει στην ευρύτερη αναμόρφωση της πολιτικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Μάριο Ντράγκι βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με μεγάλη πολιτική αναταραχή στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

 ?? ?? Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτήθηκ­ε προχθές από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο παραιτήθηκ­ε προχθές από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece