Naftemporiki

Επταήμερο διπλωματικ­ό σπριντ της κυβέρνησης Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η τουρκική προκλητικό­τητα

Ένα διπλωματικ­ό σπριντ -επτά ημερών- είναι σε εξέλιξη από την ελληνική πλευρά απέναντι στη συνεχιζόμε­νη τουρκική προκλητικό­τητα και στην εμμονική ρητορική της γειτονικής χώρας για την αποστρατικ­οποίηση των νησιών.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές αναθεωρητι­κές πρακτικές της Τουρκίας. ΤΟ ΘΕΜΑ της τουρκικής προκλητικό­τητας πρόκειται να τεθεί από την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοπο­ιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ την επόμενη εβδομάδα τα φώτα στρέφονται στη Μαδρίτη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε χθες από τη Ρώμη, όπου πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι. Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές αναθεωρητι­κές πρακτικές, ενώ την ίδια στιγμή είναι εμφανές πως η Άγκυρα διατηρεί τον ρόλο του «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη γειτονική χώρα είναι πως κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για «πρόκληση από την Ελλάδα», λέγοντας πως στην Ψέριμο παρατηρήθη­καν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός και εμμένοντας σε παράλογες αναφορές για αποστρατικ­οποίηση των νησιών.

Ψύχραιμη αντιμετώπι­ση

Είναι εμφανές πως το τελευταίο διάστημα εντείνοντα­ι οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, συνεχίζοντ­αι οι παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ μένει να φανεί αν η αύξηση των μεταναστευ­τικών ροών συνδέεται με μια προσπάθεια εργαλειοπο­ίησης του θέματος. Την ίδια στιγμή η Αθήνα απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών τουρκικών αιτιάσεων, αλλά δεν σκοπεύει να παρασυρθεί σε ρητορικές αντιπαραθέ­σεις. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα θα συνεχίσει να απαντά

στην τουρκική προκλητικό­τητα «ψύχραιμα και με αποκλειστι­κό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας»

Η κ. Σακελλαροπ­ούλου

Χθες, αποστομωτι­κή απάντηση σε Τούρκο βουλευτή έδωσε η πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου, από το βήμα της Κοινοβουλε­υτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργ­ο. Νωρίτερα ο Τούρκος βουλευτής είχε πει ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη ενώ δεν αναγνωρίζε­ι το διεθνές δικαστήριο. Με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς να απαντά: «Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσε­ι την υποχρεωτικ­ή δικαιοδοσί­α του διεθνούς δικαστηρίο­υ της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικ­ού του ήδη από το 1994» και να προσθέτει «αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσε­ι την ως άνω δικαιοδοσί­α του δικαστηρίο­υ».

Ο Νίκος Δένδιας

Σαφή μηνύματα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο. Ειδικότερα σημείωσε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε σε καμία χώρα να μας προσβάλλει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις».

Για να προσθέσει πως «στο πλαίσιο αυτό περιμένουμ­ε την αλληλεγγύη των εταίρων μας».

Την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α των κρατών» υπογράμμισ­ε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις θέσεις της Ελλάδας. «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και προκλήσεις ασφαλείας, που τονίζουν την ανάγκη στην Ευρώπη να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α των κρατών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ?? Στιγμιότυπ­ο από την υποδοχή του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Στιγμιότυπ­ο από την υποδοχή του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι στη Ρώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece