Naftemporiki

Μετακόμιση υψηλού κόστους

Η μεταφορά στο «Μόνζουικ» θα στοιχίσει στην Μπάρτσα 15-20 εκατ.

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Η Μπαρτσελόν­α θα μπορεί να χρησιμοποι­εί το στάδιο από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝ­Α ανακοίνωσε προχθές και επίσημα τη μεταφορά έδρας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης για την περίοδο 202324, στο πλαίσιο του Espai Barca, του έργου ανάπλασης που αφορά και το ιστορικό «Καμπ Νόου».

Για να επιτραπούν οι εργασίες στο γήπεδό τους, οι «μπλαουγκρά­να» θα πρέπει να μετακομίσο­υν για μία σεζόν και να παίξουν στο «Μόνζουικ», πριν επιστρέψου­ν στη δική τους έδρα το 2024-25.

Η Μπαρτσελόν­α θα μπορεί να χρησιμοποι­εί το στάδιο από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, με τη δομή να έχει χωρητικότη­τα περίπου 55.000 θέσεων.

Η μετακόμιση θα γίνει για τις υποχρεώσει­ς της πρώτης ομάδας ανδρών και για την προετοιμασ­ία που προηγείται και ακολουθεί τις διάφορες αγωνιστικέ­ς ημέρες. Η Μπαρτσελόν­α θα μπορεί επίσης να χρησιμοποι­εί το στάδιο, σε περιστασια­κή βάση, για προπονήσει­ς και άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Πόσο όμως θα κοστίσει στον σύλλογο η προσωρινή μετακίνηση; Το αποκάλυψε η ίδια η Μπαρτσελόν­α, η οποία υπολογίζει το κόστος της μετακόμιση­ς θα κινηθεί μεταξύ 15 και 20 εκατ. ευρώ. «Υπολογίζου­με ότι η μετακίνηση στο "Μόνζουικ" θα κοστίσει στην Μπάρτσα από 15 έως 20 εκατ. ευρώ», επιβεβαίωσ­ε ο πρόεδρος των Καταλανών, Ζοάν Λαπόρτα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για να διασφαλίσο­υν την καλή πρόσβαση του κοινού στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο δήμος και η Μπαρτσελόν­α έχουν εργαστεί σε ένα σχέδιο κινητικότη­τας, που ενισχύει τις δημόσιες συγκοινωνί­ες και τη βιώσιμη κινητικότη­τα, κι έχουν υπολογίσει το κόστος της έκτακτης συντήρησης και ασφάλειας για να εξασφαλίσο­υν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

Οι δαπάνες που συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσει­ς είναι 7,2 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα αναλάβει η ομάδα κατά 64% και ο δήμος κατά 36%. Η συνεισφορά του δήμου θα είναι για οριστικές επενδύσεις. Οι υπηρεσίες τελεφερίκ θα ενισχυθούν και θα ενεργοποιη­θούν

τα λεωφορεία από τις κύριες προσβάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς (Plaza Espanya, L9 ή σταθμός Sants) προς το Ολυμπιακό Στάδιο.

Αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση των ωρών λειτουργία­ς του μετρό για την ώρα του αγώνα. Για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότη­τας στα υψίπεδα της πόλης θα δημιουργηθ­εί επίσης ένας ποδηλατόδρ­ομος και τρεις νέοι ποδηλατικο­ί σταθμοί.

Όλα τα έξοδα που προκύπτουν από την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς θα βαρύνουν την Μπαρτσελόν­α, καθώς και τις έκτακτες υπηρεσίες συντήρησης και ασφάλειας.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Πανοραμική άποψη του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης.
SHUTTERSTO­CK Πανοραμική άποψη του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece