Naftemporiki

Υπερβολική δόση Elvis

Η μουσική βιογραφία του Βασιλιά του rock’n’roll προκαλεί δέος. Και πονοκέφαλο

-

Άκη Καπράνο ΜΕΤΑ ΑΠΟ δύο ώρες και σαράντα πέντε λεπτά απόλυτης στιλιστική­ς και αφηγηματικ­ής φρενίτιδας, ο «Elvis» του Μπαζ Λούρμαν (που θα έπρεπε να ονομάζεται στ’ αλήθεια «Ο Elvis του Μπαζ Λούρμαν») σε αφήνει κατάκοπο και κάπως θολωμένο. Θα μου πείτε, αξίζει στον Elvis μια τέτοια ταινία, μόνο που το πρόβλημα με τον Λούρμαν είναι πως το αφηγηματικ­ό του «θράσος» σταματά στην επιφάνεια.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο υπέρβαρος ήταν ο Βασιλιάς στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του, με αυτές τις θεαματικά κιτς εμφανίσεις στο Λας Βέγκας (το βάρος του, με κάποιον τρόπο, προσέθετε κάτι στο απολαυστικ­ά παρακμιακό της όλης κατάστασης), αλλά ο σκηνοθέτης φοβάται να κατακρημνί­σει τον θεοποιημέν­ο Elvis του, που ακόμα και ως πολιτικό ον εδώ προκύπτει πολύ, μα πολύ πιο «woke» απ’ όσο υπήρξε στ’ αλήθεια.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανάπλαση, όχι μια βιογραφία (όπως ακριβώς συνέβη και στην ταινία για τους Queen) και δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί ο χαρακτήρας του Τομ Χανκς ήταν τόσο σημαντικός ούτως ώστε να στηρίξει τη μισή (και βάλε) ταινία. Ο Όστιν Μπάτλερ πάντως κοπιάρει έξοχα όλους τους μανιερισμο­ύς του Βασιλιά, κι ας υπολείπετα­ι λίγο σε επικινδυνό­τητα.

Αλφαδιασμέ­νο σενάριο

Επικίνδυνο­ς όμως είναι ο Ίθαν Χοκ στο «Νεκρό τηλέφωνο» του Σκοτ Ντέρικσον, όπου στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σε μια επαρχιακή αμερικανικ­ή πόλη, ένας δολοφόνος παιδιών που τρομοκρατε­ί την περιοχή μπλέκει χοντρά, καθώς το τελευταίο του θύμα, που κρατά κλειδωμένο σε ένα υπόγειο, αναπτύσσει μια μεταφυσικο­ύ τύπου επικοινωνί­α με το υπερπέραν. Φανταστείτ­ε μια ενήλικη εκδοχή του Stranger Things στα 70s, αλλά με φαντάσματα. Βέβαια ο κακός εδώ δεν είναι κάποιος δαίμονας

αλλά το ωρολογιακά αλφαδιασμέ­νο σενάριο μοιάζει και αυτό λίγο με (τρομακτικό) adventure game, καθώς οι προκύπτοντ­ες γρίφοι του οδηγούν λυτρωτικά στη λύση του μυστηρίου.

Μαύρη κωμωδία

Στην «Αγέλη προβάτων» τρεις τέσσερις επαρχιώτες εξεγείροντ­αι όταν ο τοπικός τοκογλύφος καλεί έκτακτη βοήθεια από την Αθήνα, καθώς οι πιστωτές του δεν δείχνουν διατεθειμέ­νοι να καλύψουν τα χρέη τους. Μαύρη κωμωδία αμιγώς ελληνική,

ενίοτε διαβρωτική και καλοερμηνε­υμένη από τους Δημήτρη Λάλο και Άρη Σερβετάλη (ίσως η πρώτη φορά που τον απολαμβάνω στο σινεμά).

Όσο πάμε προς το φινάλε, όμως, ξεμένει από καύσιμα. Νικητής ξανά μια επανέκδοση: Στο «Αφήνοντας το Λας Βέγκας», ο Νίκολας Κέιτζ έδωσε την ερμηνεία της ζωής του, κερδίζοντα­ς δικαίως το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, και ο Μάικ Φίγκις έστησε μια ιστορία αγάπης απ’ αυτές που δεν ξεπερνάς ποτέ.

O Ντέσμοντ Τσάιλντ έρχεται στο Ηρώδειο στις 27 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, για μια παγκοσμίως μοναδική συναυλία με σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συμμετέχου­ν οι Άλις Κούπερ, Μπόνι Τάιλερ, Ρίτα Γουίλσον, Σάκης Ρουβάς, The Rasmus, Λένα Χολ, Γιώργος Λεμπέσης, Κιπ Γουίνγκερ, Κρις Γουίλις, Τάμπιθα Φέαρ, Τζάστιν Μπενλόλο, Αντρέας Κάρλσον

 ?? ?? Ο σκηνοθέτης φοβάται να κατακρημνί­σει τον θεοποιημέν­ο Elvis. Φωτογραφικ­ή περιοδική έκθεση του καταξιωμέν­ου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «…“εν τυμπάνω καί χορώ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» εγκαινιάζε­ται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Βυζαντινό & Χριστιανικ­ό Μουσείο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη χριστιανικ­ή Αιθιοπία και, ειδικότερα, στα βόρεια υψίπεδα της χώρας, όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela [Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα].
ΣΥΝΑΥΛΙΑ.
Ο σκηνοθέτης φοβάται να κατακρημνί­σει τον θεοποιημέν­ο Elvis. Φωτογραφικ­ή περιοδική έκθεση του καταξιωμέν­ου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «…“εν τυμπάνω καί χορώ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela» εγκαινιάζε­ται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Βυζαντινό & Χριστιανικ­ό Μουσείο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη χριστιανικ­ή Αιθιοπία και, ειδικότερα, στα βόρεια υψίπεδα της χώρας, όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela [Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα]. ΣΥΝΑΥΛΙΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece