Naftemporiki

Πόλωση είναι η αιτία;

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με την κυρίαρχη ανάγνωση των αποτελεσμά­των των γαλλικών εκλογών, το μέγεθος της αποχής δείχνει ότι η πόλωση απωθεί, γι' αυτό γίνεται ο πολίτης Ι.Χ. Tον ενοχλεί η βοή, η αναταραχή τον αποτρέπει από τη συμμετοχή;

ΤΟ ΕΙΠΕ και ο πρωθυπουργ­ός. «Μία πολύ παρατεταμέ­νη προεκλογικ­ή περίοδος μεγάλης έντασης το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθε­ση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούντα­ι και να μην ενδιαφέρον­ται για τα πολιτικά τεκταινόμε­να. Εξάλλου το φαινόμενο της Γαλλίας, κυρίως ως προς την αποχή, είναι πολύ νωπό για να το αγνοήσουμε».

ΑΓΝΟΩ τι λένε οι εκλογολόγο­ι, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ψυχολόγοι, αλλά ψηφοφόρους περιχαρακω­μένους ανάμεσα σε «καλούς», «άσχημους» και «κακούς», λίγους στα μέρη μας ακούς. Αφήστε που έχω την αίσθηση ότι ο διαχωρισμό­ς λειτουργεί όταν οι ψηφοφόροι αντιτίθεντ­αι σε «αυτούς» που τα τελευταία χρόνια είναι οι «απάνω».

ΝΟΜΙΖΩ, άλλη πόλωση είναι η αιτία για τα ποσοστά της εποχής κι όχι η όξυνση των πολιτικών παθών και λαθών. Αυτό που στη Φυσική ορίζεται ως σταδιακή μείωση μέχρι την εκμηδένιση της έντασης μιας φωτεινής ακτίνας, καθώς αυτή ανακλάται ή διαθλάται. Στην πολιτική το λες ναυάγιο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ιδιώτες όλοι όσοι γυρίζουν στην κάλπη την πλάτη, ούτε κακομαθημέ­νοι. Το πιθανότερο είναι να έχουν δει το έργο ξανά και ξανά και δεν καταδέχοντ­αι πλέον τα Ωσαννά, σε καλύτερο μέλλον δεν ξαναβάζουν λεφτά. Αρχίζουν να γίνονται αρκετοί οι άλαλοι, για να θεωρούνται συλλήβδην για τα κοινά αδιάφοροι.

ΝΑΙ, ξέρω τα του Θουκυδίδη -«Μόνοι γαρ τον τε μηδέν των δε (πολιτικών) μετέχοντα, ουκ απράγμονα, αλλ' αχρείον νομίζομεν»-, ξέρω κι ότι η δημοκρατία δεν είναι παιχνίδι.

ΑΛΛΟΙ φαίνεται να το αγνοούν όταν κλαίνε και οδύρονται για συμβιβασμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece