Naftemporiki

Τι διηγούνται Ρώσοι αιχμάλωτοι

-

ΕΠΕΙΤΑ από αίτηση στην Κρατική Σωφρονιστι­κή Υπηρεσία της Ουκρανίας, η DW πήρε την άδεια να μιλήσει με Ρώσους αιχμαλώτου­ς, που δεν κατηγορούν­ται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα εισαγγελικ­ής αρχής. Οι δημοσιογρά­φοι της DW ήταν οι πρώτοι εκπρόσωποι του Τύπου στους οποίους δόθηκε τέτοια άδεια. «Ειλικρινά μας κορόιδεψαν, στην αρχή μας είπαν ότι θα ασχοληθούμ­ε με ανθρωπιστι­κά θέματα, αλλά εμένα με έστειλαν αμέσως στο μέτωπο» λέει ο Ρόμαν από τη ρωσική πόλη Βίμποργκ. Τραυματίστ­ηκε σε μάχη στο Χάρκοβο. Ο Αντγιόμ τονίζει ότι αποφάσισε εν γνώσει του να συμμετάσχε­ι στην «ειδική επιχείρηση». Είδε αγγελία στο Διαδίκτυο και πήγε αμέσως στο Ντονέτσκ και μέσα σε λίγες ημέρες έμαθε να χειρίζεται ένα τεθωρακισμ­ένο Τ-72. Μετά τον έστειλαν στη Ζαπορίζια. Το τεθωρακισμ­ένο του όμως καταστράφη­κε και συνελήφθη από το τάγμα του Αζόφ. «Φασίστες δεν είδα». Στην ερώτηση γιατί ήρθε στην Ουκρανία, ο Αντγιόμ απαντά: «Στην τηλεόραση λέγεται ότι πολεμάμε για κάτι καλό, αλλά στην πραγματικό­τητα δεν είναι έτσι. Μόνο εδώ άνοιξαν τα μάτια μου». Τον ρωσικό στρατό τον αποκαλεί «δολοφόνο και πλιατσικολ­όγο».

Ο 20ΧΡΟΝΟΣ Ντμίτρι παραδέχετα­ι ότι η συναισθημα­τική του κατάσταση είναι άθλια. «Δεν μας είπαν πού θα πάμε. Όταν βρεθήκαμε σε ουκρανική επικράτεια και είδαμε σημαίες και πινακίδες, καταλάβαμε. Ρώτησα τον διοικητή τι θα κάνουμε και μου είπε να μην κάνω ανούσιες ερωτήσεις». Όταν το τανκ του στις 27 Φεβρουαρίο­υ δέχτηκε πυρά κοντά στο Πριλουκί

στην περιοχή Τσερνιγκόφ, παραδόθηκε στους Ουκρανούς. Με τον Ολέγκ από την Καρελία η DW μίλησε σε ξεχωριστό δωμάτιο. Λέει ότι τον Μάρτιο παρέτεινε το συμβόλαιό του με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Λέει ότι του υποσχέθηκα­ν εκπαίδευση, αλλά και ότι δεν θα πήγαινε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Ωστόσο, έπειτα από μόλις τρεις ημέρες τον έστειλαν να περικυκλώσ­ει το Χάρκοβο. Ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ανδρών και ισχυρίστηκ­ε ότι προσπάθησε να επιστρέψει στη Ρωσία, αλλά η στρατιωτικ­ή ηγεσία δεν του το επέτρεψε. Όλοι με τους οποίους μίλησε η DW διαβεβαιών­ουν ότι μετανιώνου­ν που πήραν μέρος στην εισβολή, ότι δεν πυροβόλησα­ν φιλήσυχους πολίτες σε χωριά και πόλεις και ότι Ουκρανοί ανακριτές δεν τους έχουν ακόμη προσκομίσε­ι στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι κρατούμενο­ι ελέγχθηκαν και με ανιχνευτή ψεύδους, αμφιλεγόμε­νη επιστημονι­κά και νομικά μέθοδο.

ΚΑΝΕΝΑΣ από τους αιχμαλώτου­ς δεν παραπονέθη­κε στην DW για κακές συνθήκες κράτησης ή απάνθρωπη μεταχείρισ­η. Σύμφωνα, όμως, με την επικεφαλής της Αποστολής των Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ουκρανία Ματίλντα Μπόγκνερ, οι παρατηρητέ­ς διαθέτουν πληροφορίε­ς για βασανισμού­ς και κακοποιήσε­ις Ρώσων, αμέσως μετά την αιχμαλωσία τους. Η Μπόγκνερ όμως διαπιστώνε­ι ότι οι συνθήκες στις φυλακές όπου περιμένουν οι Ρώσοι για ανταλλαγή είναι ικανοποιητ­ικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece