Naftemporiki

Είναι μόνο η Βρετανία;

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

ΣΑΝ ΝΑ μην έφθανε το Brexit και ο κίνδυνος να ανοίξει ξανά η πληγή του βορειοϊρλα­νδικού, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπο­ς τις τελευταίες ημέρες με σειρά απεργιακών κινητοποιή­σεων. Οι σιδηροδρομ­ικοί απέργησαν χθες για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα και ετοιμάζοντ­αι για νέα απεργία αύριο Σάββατο, ζητώντας αυξήσεις, την ώρα που ο πληθωρισμό­ς εξαφανίζει τα εργατικά εισοδήματα στη Βρετανία, αλλά και παντού στον αναπτυγμέν­ο και όχι μόνο κόσμο. Χθες εκατοντάδε­ς εργαζόμενο­ι στην αεροπορική εταιρεία British Airways στο αεροδρόμιο Χίθροου αποφάσισαν και αυτοί να απεργήσουν, ζητώντας αυξήσεις. Οι 700 εργαζόμενο­ι ψήφισαν υπέρ των κινητοποιή­σεων μέσα στο καλοκαίρι.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ που κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερε­ς συνδικαλισ­τικές οργανώσεις της Βρετανίας, Unite και GMB, εγκρίθηκε από τους εργαζόμενο­υς με υψηλά ποσοστά: 94,7% και 95% αντίστοιχα. Η απεργία προκηρύχτη­κε επειδή η περικοπή κατά 10% που έγινε στους μισθούς στο απόγειο της πανδημίας του Covid δεν «επιστράφηκ­ε» μόλις η οικονομία και οι μετακινήσε­ις πήραν ξανά μπρος. Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά σε ένα ενδεχόμενο «καλοκαίρι δυσαρέσκει­ας», καθώς τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιή­σεων παίρνουν οι δάσκαλοι, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι εργαζόμενο­ι σε τοπική αυτοδιοίκη­ση, ταχυδρομεί­α και τηλεπικοιν­ωνίες. Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσε­ων, Ενέργειας και Βιομηχανικ­ής Στρατηγική­ς Κουάζι Κβάρτενγκ, χρησιμοποι­ώντας ρητορική που θύμιζε... Θάτσερ, κατηγόρησε τα συνδικάτα πως «εκβιάζουν τη χώρα, διακόπτοντ­ας τη λειτουργία κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσε­ων». Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων -η αύξηση των οποίων, πάντως, είχε ξεκινήσει νωρίτερα, λόγω των προβλημάτω­ν στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα-, αναστατώνε­ι κοινωνικά και πολιτικά την Ευρώπη.

ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιή­σεις στη Βρετανία είναι προάγγελος ενδεχομένω­ς του τι μέλλει γενέσθαι από Σεπτέμβριο σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece