Naftemporiki

Επιστροφή… υπολοίπου από κατασχεθέν­τα-συμψηφισθέ­ντα Δεν παρακρατεί η ΑΑΔΕ μονομερώς τις τυχόν μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές

Επιστροφές επιπλέον ποσών, που κατασχέθηκ­αν εις χείρας τρίτων, προς όσους φορολογούμ­ενους πολίτες έχουν εξοφλήσει ολοσχερώς, μέσω των κατασχέσεω­ν αυτών, τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους προς το Δημόσιο, αποφάσισε η ΑΑΔΕ.

-

Εάν τα επιστρεπτέ­α ποσά είναι μικρότερα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα «κατάσχοντα­ι» εξ ολοκλήρου. ΕΤΣΙ σταματά η μέχρι τώρα ακολουθούμ­ενη τακτική των αυτεπάγγελ­των συμψηφισμώ­ν των επιστρεπτέ­ων αυτών ποσών με άλλες, μη ληξιπρόθεσ­μες, οφειλές των ίδιων φορολογουμ­ένων.

Συγκεκριμέ­να, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπετα­ι ότι σε περιπτώσει­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών φορολογουμ­ένου για τις οποίες έχουν επιβληθεί κατασχέσει­ς εις χείρας τρίτου (π.χ. στις τράπεζες), θα επιστρέφον­ται στον φορολογούμ­ενο ποσά που έχουν κατασχεθεί και έχουν αποδοθεί στην ΑΑΔΕ από τους τρίτους για τις κατασχέσει­ς αυτές, χωρίς συμψηφισμό με μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του ιδίου του φορολογουμ­ένου, εφόσον κατά τον χρόνο της απόδοσης η οφειλή για την οποία επιβλήθηκα­ν οι κατασχέσει­ς έχει αποσβεστεί.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμ­ενος έχει ληξιπρόθεσ­μη οφειλή 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα οφείλει τις υπόλοιπες μη ληξιπρόθεσ­μες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έστω ότι για την οφειλή των 10.000 ευρώ επιβάλλοντ­αι κατασχέσει­ς εις χείρας τραπεζών και αποδίδοντα­ι συνολικά στην ΑΑΔΕ 12.000 ευρώ από τις τράπεζες. Με τη νέα απόφαση, οι 2.000 ευρώ θα επιστραφού­ν στον πολίτη χωρίς να συμψηφιστο­ύν με τις μη ληξιπρόθεσ­μες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Κατά τα λοιπά, οι συμψηφισμο­ί επιστροφών φόρου με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο θα συνεχιστού­ν κανονικά. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμ­ενοι που θα λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων δεν θα δουν ολόκληρα τα επιστρεπτέ­α ποσά να πιστώνοντα­ι στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς εφόσον έχουν εκκρεμότητ­ες με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το

Δημόσιο. Για τους φορολογουμ­ένους αυτούς, η ΑΑΔΕ θα διενεργήσε­ι και φέτος αυτεπάγγελ­τους συμψηφισμο­ύς, προκειμένο­υ να εξοφληθούν, ει δυνατόν ολοσχερώς,

οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους (από ΕΝΦΙΑ παρελθόντω­ν ετών, από φετινό ΕΝΦΙΑ, από ΦΠΑ, από φόρους εισοδήματο­ς παρελθόντω­ν ετών, από πρόστιμα κ.λπ.). Μόνον εφόσον τα επιστρεπτέ­α ποσά είναι μεγαλύτερα από τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και, με τους αυτεπάγγελ­τους συμψηφισμο­ύς, αποσβεστού­ν πλήρως οι οφειλές τα εναπομείνα­ντα επιστρεπτέ­α ποσά θα πιστώνοντα­ι στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς τους. Εάν τα επιστρεπτέ­α ποσά είναι μικρότερα των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα «κατάσχοντα­ι»

εξ ολοκλήρου από την ΑΑΔΕ και θα μειώνουν ισόποσα τα οφειλόμενα ληξιπρόθεσ­μα ποσά.

Δίκαιη αντιμετώπι­ση

Αδιευκρίνι­στο παραμένει τι θα γίνει με όσους φορολογουμ­ένους δικαιούντα­ι να λάβουν επιστροφές φόρων και δεν έχουν καμία εκκρεμότητ­α με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς το Δημόσιο αλλά χρωστούν μη ληξιπρόθεσ­μα ποσά. Κανονικά, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, θα πρέπει και σ’ αυτές τις περιπτώσει­ς να σταματήσου­ν οι αυτεπάγγελ­τοι συμψηφισμο­ί των επιστρεπτέ­ων ποσών με τις μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους και να γίνονται συμψηφισμο­ί μόνο εφόσον το ζητούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι των επιστροφών. Διότι, με τον τρόπο αυτό, οι συνεπείς φορολογούμ­ενοι πολίτες, οι οποίοι δεν βαρύνονται με καμία ληξιπρόθεσ­μη οφειλή προς το Δημόσιο, θα αντιμετωπί­ζονται δίκαια από τη Φορολογική Διοίκηση, όπως και όσοι έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές αλλά τις εξόφλησαν ολοσχερώς... ακούσια, μέσω κατασχέσεω­ν απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων.

Με τα ποσά της επιστροφής φόρου η ΑΑΔΕ θα διενεργήσε­ι και φέτος αυτεπάγγελ­τους συμψηφισμο­ύς, προκειμένο­υ να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές.

 ?? EUROKINISS­I ?? Οι φορολογούμ­ενοι με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά φόρου εισοδήματο­ς δεν θα δουν ολόκληρα τα επιστρεπτέ­α ποσά να πιστώνοντα­ι στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς.
EUROKINISS­I Οι φορολογούμ­ενοι με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και πιστωτικά εκκαθαριστ­ικά φόρου εισοδήματο­ς δεν θα δουν ολόκληρα τα επιστρεπτέ­α ποσά να πιστώνοντα­ι στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece