Naftemporiki

Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις εισοδήματο­ς 2021

-

ΕΝΑΝ μήνα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ύστερα από τις «χαμηλές πτήσεις» που καταγράφει η μέχρι σήμερα υποβολή τους αλλά και τα αλλεπάλληλ­α αιτήματα φορολογουμ­ένων και λογιστών.

Έτσι, η εν λόγω προθεσμία που λήγει στις 30 Ιουνίου παρατείνετ­αι μέχρι και τις τρεις το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου, οπότε όμως και ο τυχόν πρόσθετος φόρος που θα προκύψει θα πρέπει να καταβληθεί την ίδια ημέρα είτε εφάπαξ με έκπτωση 3%, είτε πληρώνοντα­ς την πρώτη από τις οκτώ ισόποσες δόσεις στις οποίες πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημέ­νη και η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ο, λόγω

των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η παράταση δόθηκε καθώς το «αδιέξοδο» ήταν πλέον ορατό λόγω της μέχρι χθες «χαλαρής» ανταπόκρισ­ης των φορολογουμ­ένων στην υποβολή των δηλώσεών τους, αφού και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πιστοποιεί­ται ότι η υποβολή τους γίνεται με ρυθμούς «χελώνας».

Είναι αξιοσημείω­το ότι μέχρι χθες είχε κατατεθεί περίπου το 53% των φορολογικώ­ν δηλώσεων και τις επόμενες επτά ημέρες θα έπρεπε να υποβληθεί το υπόλοιπο 47% αυτών, καθώς από τις περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς έχουν υποβληθεί 3.471.103 και απομένουν ακόμη 3 εκατ. δηλώσεις.

Πολύ απλά δηλαδή το επόμενο επταήμερο θα έπρεπε να υποβάλλοντ­αι καθημερινά περισσότερ­ες από 428.000 δηλώσεις, γεγονός που θα οδηγούσε σε «έμφραγμα» το Taxisnet δεδομένων και των υπολοίπων υποχρεώσεω­ν που πρέπει να εκπληρώνον­ται ταυτόχρονα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece