Naftemporiki

Τα τιμολόγια ρεύματος πρώτα στις καταγγελίε­ς καταναλωτώ­ν Στη Βουλή οι διαπιστώσε­ις του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Την αρνητική πρωτιά στις αναφορές των καταναλωτώ­ν στον Συνήγορο του Καταναλωτή έχει ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας.

- F.zois@naftempori­ki.gr

Δεν χρησιμοποι­είται η απόφαση 409 του 2020 της ΡΑΕ που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζετ­αι η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής.

ΑΥΤΟ ανέφερε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής Λευτέρης Ζαγορίτης. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι αναφορές για υποθέσεις ηλεκτρικής ενέργειας φτάνουν τις 2.585, νούμερο που είναι υψηλό αν υπολογιστε­ί το γεγονός ότι οι καταγγελίε­ς αφορούν μόνο τους ιδιώτες παρόχους. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είπε, μάλιστα, ότι «ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητα­ς», δείχνοντας έτσι προς την πλευρά της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας (που είναι η υπεύθυνη Αρχή να ελέγχει την αγορά και να επιβάλλει κυρώσεις). Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε στη ΡΑΕ, λέγοντας πως είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που «έχει την ευθύνη για την παρακολούθ­ηση της συμπεριφορ­άς και της νομιμότητα­ς στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και έχει και την ευθύνη, εκτός από το ότι θα πρέπει να επιβάλλει τη νομιμότητα, να επιβάλλει και κυρώσεις όταν έχουμε εκτροπές, όταν έχουμε παραβατικό­τητα». Για να προσθέσει: «Δυστυχώς, έχουμε πολύ μεγάλη παραβατικό­τητα, δεδομένου ότι, ξαφνικά, άρχισαν να μετατρέπον­ται οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου σε συμβάσεις κυμαινόμεν­ου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποί­ηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως είπε, «έχουμε χρεώσεις τρελές, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτώ­ν.

Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμεν­ου τιμολογίου, ενώ δεν επιτρέπετα­ι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης μονάχα στις συμβάσεις

σταθερού τιμολογίου. Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής. Δεν χρησιμοποι­είται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποι­ούνται οι αποφάσεις της ΡΑΕ και ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζετ­αι η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής». Ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι σε «κάποιες εταιρείες έχουμε φαινόμενα να έχουμε ρήτρες αναπροσαρμ­ογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ και έχουμε και μεγάλες αποκλίσεις από τις τιμές, δηλαδή άλλος χρεώνει 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, άλλος χρεώνει 0,30 λεπτά». ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος για την κλωστοϋφαν­τουργία, παραθέτοντ­ας τους βασικούς άξονες ενός μεσομακροπ­ρόθεσμου αναπτυξιακ­ού προγράμματ­ος για την οικονομία, ζήτησε ο Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαν­τουργών.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΚ, ο κ. Κούρταλης εστίασε στα βασικά αιτήματα του κλάδου στα οποία περιλαμβάν­ονται -μεταξύ άλλων- η αντιμετώπι­ση της αυξημένης τιμής της ενέργειας, η οποία πλέον υπεισέρχετ­αι, κατά 60%-70%, στο τελικό κόστος των προϊόντων της κλωστοϋφαν­τουργίας, η παροχή επαρκούς ρευστότητα­ς για την κάλυψη και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, λόγω ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, που θα δώσει πολύτιμες ανάσες σε μια σειρά κλωστοϋφαν­τουργιών που απειλούντα­ι με κλείσιμο.

Μετάθεση για το 2023 της επιστροφής των δόσεων των προκαταβολ­ών που προβλεπότα­ν να γίνει το 2022 και μείωση της 1ης και 2ης επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής κατά 50%, όπως έγινε για την 4η και 5η. Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς (ΕΦΚ) για τον κλάδο

 ?? EUROKINISS­I/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ?? Λευτέρης Ζαγορίτης: «Σε κάποιες εταιρείες έχουμε φαινόμενα με ρήτρες αναπροσαρμ­ογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ».
Του Φάνη Ζώη
EUROKINISS­I/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Λευτέρης Ζαγορίτης: «Σε κάποιες εταιρείες έχουμε φαινόμενα με ρήτρες αναπροσαρμ­ογής των 500, των 700, των 1.000 ή και παραπάνω ευρώ». Του Φάνη Ζώη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece