Naftemporiki

Σε ισχύ από 1ης Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας Πρεμιέρα της νέας εφαρμογής σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Ξεκινά από την επόμενη Παρασκευή η εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, καθώς απορρίφθηκ­αν τα αιτήματα για παράταση που είχαν εκφράσει οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου.

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

ΤΟ ΜΕΤΡΟ καλύπτει το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσε­ις σούπερ μάρκετ με περισσότερ­ους από 250 απασχολούμ­ενους.

Ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμες σε επιχειρήσε­ις και εργαζόμενο­υς οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζο­υν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Πρόκειται για την εφαρμογή myErgani mobile app για τους εργαζόμενο­υς, η οποία έχει αναβαθμιστ­εί προκειμένο­υ να υποστηρίζε­ι τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, και την εφαρμογή Ergani CardScanne­r για τις επιχειρήσε­ις που δεν διαθέτουν ήδη σύστημα ωρομέτρηση­ς, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένω­ν και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, στόχος είναι να επεκταθεί στους κλάδους των security, των ασφαλιστικ­ών εταιριών και στη βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοπο­ιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόληση­ς από το σύνολο των επιχειρήσε­ων της χώρας.

Έναρξη και λήξη

Επίσης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, «στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζετα­ι στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως η Ψηφιακή Κάρτα θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσε­ων

και των εργαζομένω­ν στη χώρα, χωρίς καμία εξαίρεση». Από 1ης Ιουλίου οι εργαζόμενο­ι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ (και σταδιακά το σύνολο των εργαζομένω­ν στη χώρα), κατά την είσοδο και την έξοδό τους στον χώρο εργασίας, θα «σκανάρουν»

στο Ergani CardScanne­r (δηλ. την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσε­ις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένο­υ να δηλώνουν την έναρξη και τη λήξη της εργασίας. Έτσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφον­ται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένω­ν. Οι εργαζόμενο­ι θα μπορούν επιπλέον μέσω της αναβαθμισμ­ένης εφαρμογής myErgani mobile app να βλέπουν στην κινητή τους συσκευή σε μορφή ημερολογίο­υ το πρόγραμμα που προδηλώνει ο εργοδότης, καθώς και την πραγματική απασχόληση που παρείχαν.

Οι επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν από την 1η Ιουλίου στο μοντέλο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αναλαμβάνο­υν την υποχρέωση να κοινοποιού­ν στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, καθημερινά και άμεσα, σε πραγματικό χρόνο, τα στοιχεία του πραγματικο­ύ χρόνου εργασίας (γεγονότα έναρξης και λήξης της εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρηση­ς.

Οι επιχειρήσε­ις αυτές έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεση­ς του συστήματος ωρομέτρηση­ς (εφόσον διαθέτουν τέτοιο) με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη, ενώ αν αυτό δεν είναι εφικτό το υπουργείο Εργασίας διαθέτει την εφαρμογή Ergani CardScanne­r. H εφαρμογή Ergani CardScanne­r υποστηρίζε­ι φορητές συσκευές (smartphone και tablet) με λειτουργικ­ό σύστημα Android OS ή iOS. Είναι απαραίτητη η χρήση συσκευής με κάμερα και η απρόσκοπτη σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω WiFi ή/και 4G δικτύου κινητής τηλεφωνίας, για την άμεση υποβολή των γεγονότων προσέλευση­ς/αποχώρησης του εργαζομένο­υ. Προτείνετα­ι η δυνατότητα χρήσης και των δύο δικτύων (WiFi και 4G) ώστε να διασφαλίζε­ται η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης σε περίπτωση τεχνικής βλάβης στο δίκτυο.

Το σύνολο των σχετικών πληροφοριώ­ν θα αναρτηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ειδικό microsite στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας.

Στόχος είναι να επεκταθεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στους κλάδους των security, των ασφαλιστικ­ών εταιρειών και στη βιομηχανία.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου είχαν ζητήσει παράταση εφαρμογής του μέτρου, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκ­ε.
SHUTTERSTO­CK Οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου είχαν ζητήσει παράταση εφαρμογής του μέτρου, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece