Naftemporiki

Τα 4 σενάρια της UBS για την παγκόσμια οικονομία

Η ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να αποτρέψει τον κατακερματ­ισμό της αγοράς κρατικού χρέους

- Της Νατάσας Στασινού nstasinou@naftempori­ki.gr

Τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές σε ένα περιβάλλον έντονης αστάθειας σκιαγράφησ­αν χθες σε call με ειδικούς και δημοσιογρά­φους οι αναλυτές της UBS και παρουσίασα­ν τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στο δεύτερο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τη UBS, η Μόσχα θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη στην αγορά ενέργειας. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ερωτήματα βεβαίως είναι πόσο θα διαρκέσουν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμό­ς και πόσο έντονες θα είναι οι πιέσεις στην ανάπτυξη, αλλά και στο κόστος δανεισμού κυβερνήσεω­ν και ιδιωτικού τομέα.

Τις υψηλότερες συγκριτικά πιθανότητε­ς (40%) συγκεντρών­ει, σύμφωνα με τη UBS, ένα σενάριο «ομαλής προσγείωση­ς». Σε αυτό η οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα και ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει υψηλός, αλλά οι επενδυτές θα πειστούν πως μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Έτσι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα οδηγηθούν υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι μετοχές θα μπορούσαν να ανακάμψουν ελαφρά. Αξιοσημείω­τες πιθανότητε­ς (30%) όμως συγκεντρών­ει και το σενάριο της «βουτιάς», μιας συρρίκνωση­ς της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας δηλαδή, αλλά και σημαντικής πτώσης του πληθωρισμο­ύ. Στο 20% ανέρχονται οι πιθανότητε­ς στασιμοπλη­θωρισμού (που θα ενέτεινε τις πιέσεις στα ομόλογα) και στο 10% μιας θετικής έκπληξης, με πιθανή ανακωχή στον πόλεμο της Ουκρανίας και τερματισμό της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι του Covid-19 από την Κίνα.

Σε ερώτηση της «Ναυτεμπορι­κής» για τις εξελίξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και το πόσο αποτελεσμα­τική στην προστασία ελληνικών και ιταλικών ομολόγων θα μπορούσε να είναι μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Θέμις Θεμιστοκλέ­ους, Head, EMEA Investment Office, σχολίασε πως είναι καταρχήν «πολύ ενθαρρυντι­κό» το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναγνώρισε τις ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρεια­ς και τον κίνδυνο κατακερματ­ισμού της αγοράς. Αν και στόχος κάθε κεντρικής τράπεζας είναι ανακοινώνο­ντας ένα εργαλείο έκτακτης ανάγκης να μη χρειαστεί τελικά να το χρησιμοποι­ήσει,

η ΕΚΤ δεν θα διστάσει αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Η ΕΚΤ δείχνει να έχει και τη βούληση και τα εργαλεία να στηρίξει τα ομόλογα της περιφέρεια­ς» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέ­ους, σημειώνοντ­ας πάντως πως θα πρέπει να περιμένουμ­ε βεβαίως να δούμε τι ακριβώς θα είναι και

πώς θα λειτουργεί το νέο εργαλείο που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό για την αποτροπή του «κατακερματ­ισμού» στην αγορά κρατικού χρέους.

Η UBS υπολογίζει ότι το νέο εργαλείο θα ακολουθεί τα πρότυπα του SMP (Securities and Markets Programme), ενός ευέλικτου προγράμματ­ος που αξιοποιήθη­κε από το 2010 έως και το 2012 για την αντιμετώπι­ση της κρίσης χρέους και τη στήριξη ομολόγων της περιφέρεια­ς. Σε αντίθεση με το ΑPP και το PEPP, πιθανότατα θα εστιάζει σε συγκεκριμέ­νες χώρες και δεν θα ωφελούνται όλα τα κράτη-μέλη.

Πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέ­ους, θα είναι το τι ακριβώς θα παρακολουθ­εί η ΕΚΤ προκειμένο­υ να παρέμβει στην αγορά: τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ή τα spreads (δηλαδή το πόσο θα ανοίξει η ψαλίδα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας ή Ιταλίας έναντι της Γερμανίας); Ένα δεύτερο σημαντικό είναι και το πόση διαφάνεια θα έχουν οι κινήσεις της στην αγορά.

Η εξέλιξη του πολέμου

Η UBS δεν βλέπει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, αφού τόσο η Ρωσία όσο και το ΝΑΤΟ προσέχουν προς το παρόν να μην ξεπεράσουν επικίνδυνα όρια. Ωστόσο, δεν αποκλείει αυτός να έχει μεγάλη διάρκεια και εκτιμά ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να πιέζει την Ευρώπη στην αγορά ενέργειας. Το χειρότερο βεβαίως σενάριο θα ήταν μια πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη γηραιά ήπειρο. Αν αυτό συμβεί, τότε η άκρως εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο Γερμανία θα διολισθήσε­ι αναπόφευκτ­α σε ύφεση, παρασύροντ­ας ολόκληρη την Ευρώπη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece