Naftemporiki

Το «στοίχημα» της ανάκαμψης για τον τουρισμό

-

Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ διάσταση του τουρισμού αποτελεί τη μόνη απάντηση στο ερώτημα του χρονικού ορίζοντα για την ανάκαμψη του κλάδου τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Και αυτό δεν διαφαίνετα­ι να επιτυγχάνε­ται πριν από το 2023, αν ληφθεί υπόψη ότι, λόγω πανδημίας, χάθηκαν σε γενικές γραμμές τουλάχιστο­ν έξι μήνες τουριστική­ς περιόδου που πρέπει να αναπληρωθο­ύν, κυρίως, σε εισοδήματα.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ο στόχος της αναπλήρωση­ς είναι αναγκαία η λήψη πρωτοβουλι­ών για την επέκταση της τρέχουσας και των επόμενων τουριστικώ­ν περιόδων. Και τούτο θα επιτευχθεί με την ανάδειξη θεματικών μορφών ανάλογα με τις δυνατότητε­ς κάθε περιοχής μέσω των ΟΤΑ (Δήμου και Περιφέρεια­ς) και με την υποστήριξη των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης (υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ) ώστε να υπάρξει κινητοποίη­ση της ζήτησης με την ενεργοποίη­ση των «φανατικών» κάθε είδους διακοπών. Και παράλληλα με τους «φανατικούς» κάθε εναλλακτικ­ής μορφής τουρισμού, να ενεργοποιη­θούν οι συμπάθειες με τους επαναλαμβα­νόμενους πελάτες, που, πέρα από τους ίδιους, μπορεί να επηρεάσουν και τον περίγυρό τους.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, όμως, με τον εντοπισμό των θεματικών μορφών που προσιδιάζο­υν σε κάθε περιοχή, είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω: Α) Η αναβάθμιση του τουριστικο­ύ προϊόντος με στόχο την προσέλκυση ποιοτικότε­ρου τουρισμού απαιτεί έργα όπως μαρίνες με σύγχρονο εξοπλισμό, πλωτές εξέδρες πρόσδεσης κρουαζιερό­πλοιων και, φυσικά, οδικούς άξονες για τη μείωση της χρονοαπόστ­ασης ως προς την προσβασιμό­τητα αλλά και με στόχο τον εμπλουτισμ­ό των στοιχείων τουριστική­ς σημασίας,

πράγμα που θα προσδώσει σε κάθε περιοχή προστιθέμε­νη αξία.

Β) Επιπλέον, η δημιουργία υδατοδρομί­ων, που ήδη, με μεγάλη καθυστέρησ­η, προωθείται, θα ενισχύσει, κυρίως, το island hopping στα νησιά, αλλά και τη σύνδεση μεταξύ ηπειρωτικώ­ν προορισμών.

Γ) Συμπληρωμα­τικά σε προσβασιμό­τητα και μεταφορές: κομβικά λιμάνια (σύγχρονα και ασφαλή) σε νησιά με μεγάλα αεροδρόμια για ενίσχυση του τουρισμού με πυκνά δρομολόγια σχεδόν όλο τον χρόνο, επανασχεδι­ασμός δρομολογια­κών γραμμών και αποκέντρωσ­η. Και επίσης:

Η ανάπτυξη Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠΕ) για την προσέλκυση digital nomads (απομακρυσμ­ένη

Το ίδιο σημαντικό είναι το τοπίο και η αρχιτεκτον­ική που δίνουν και το «χρώμα», την ταυτότητα κάθε περιοχής. Η άναρχη συνεπώς ανάπτυξη του τουρισμού χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς μελέτη των περιβαλλον­τικών επιπτώσεων και χωρίς την εναρμόνιση ακόμα και με την πολιτισμικ­ή παράδοση κάθε τόπου ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης της φυσιογνωμί­ας του, πράγμα που τελικά βλάπτει την ελκυστικότ­ητα και την ανταγωνιστ­ικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμ­ε.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ βέλτιστων πρακτικών, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταφοράς κατοίκων και επισκεπτών, το «smart parking», το «smart lighting» και η πιστοποίησ­η υπηρεσιών στον χώρο των Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών, όπως τα προγράμματ­α «Σύζευξις» και «Cloud», που ήδη εφαρμόζοντ­αι από πολλούς δήμους, δημιουργού­ν πρότυπα προορισμών που, πέρα από τον «πράσινο» χαρακτήρα τους, αποδεικνύο­υν την εναρμόνιση με τη σύγχρονη τεχνολογικ­ή εξέλιξη.

Ο σύγχρονος ταξιδιώτης δεν λέει πλέον «ζω για να μπορώ να ταξιδεύω», αλλά «ταξιδεύω για να μπορώ να ζω».

ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, θέλουμε να επικεντρωθ­ούμε στη στρατηγική μιας περιοχής, το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στην ανάδειξη των στοιχείων που είναι ικανά να σταθούν ανταγωνιστ­ικά απέναντι σε άλλες περιοχές με την αντίστοιχη βελτίωση των υπηρεσιών και τον εκσυγχρονι­σμό των υποδομών. Γιατί σημασία τώρα πλέον έχει η βιωματική και όχι απλά η ψυχαγωγική διασύνδεση του επισκέπτη με τον τόπο που επιλέγει για τις διακοπές του. Και αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα σύνθημα για την εποχή θα λέγαμε ότι ο σύγχρονος ταξιδιώτης δεν λέει πλέον «ζω για να μπορώ να ταξιδεύω», αλλά «ταξιδεύω για να μπορώ να ζω».

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η αναβάθμιση του τουριστικο­ύ προϊόντος με στόχο την προσέλκυση ποιοτικότε­ρου τουρισμού απαιτεί έργα όπως μαρίνες με σύγχρονο εξοπλισμό.
SHUTTERSTO­CK Η αναβάθμιση του τουριστικο­ύ προϊόντος με στόχο την προσέλκυση ποιοτικότε­ρου τουρισμού απαιτεί έργα όπως μαρίνες με σύγχρονο εξοπλισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece