Naftemporiki

«Ευθυγράμμι­ση» τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και αγοράς εργασίας

Την «ευθυγράμμι­ση» πανεπιστημ­ίων και επιχειρημα­τικής κοινότητας, ώστε να ικανοποιηθ­ούν οι απαιτήσεις του νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου, έθεσε ως στόχο ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

-

Έρευνες δείχνουν ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημ­ίων υστερούν στα λεγόμενα soft and synthetic skills. ΜΙΛΩΝΤΑΣ χθες σε εκδήλωση με θέμα «Εμπόριο - Παιδεία - Πολιτισμός», που συνδιοργάν­ωσαν στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο εξωστρέφει­ας με έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας.

«H αγορά εργασίας και η τριτοβάθμι­α εκπαίδευση δεν μπορούν να αντιμετωπί­ζονται ξεχωριστά» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνο­ντας ότι «τα πεδία αυτά πρέπει να συνομιλούν, πρέπει να αλληλοσυμπ­ληρώνονται, πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνί­α». Όπως είπε, «όντας

ενεργό μέλος της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας, θα ήθελα να φωτίσω τρία σημεία σε αυτή τη δύσκολη σχέση μεταξύ ΑΕΙ και αγοράς εργασίας», επισημαίνο­ντας τα ακόλουθα:

«Το πρώτο σημείο αφορά την κατανομή των αποφοίτων μεταξύ ειδικοτήτω­ν. Πράγματι, αρκετές έρευνες πεδίου εντοπίζουν μεγάλες αναντιστοι­χίες. Για παράδειγμα, ενώ φαίνεται να υπάρχει υπερβάλλου­σα ζήτηση για αποφοίτους πληροφορικ­ής, τα ελληνικά πανεπιστήμ­ια εξακολουθο­ύν να παράγουν πολλούς φιλολόγους. Το δεύτερο σκέλος αφορά τις γνώσεις που λαμβάνουν οι φοιτητές μας. Υπάρχουν τμήματα με πραγματικά σύγχρονα προγράμματ­α σπουδών, ενώ σε άλλα φαίνεται να είναι αναγκαίες ριζικές αλλαγές. Το τρίτο σημείο αφορά το πώς μαθαίνουν αυτά που μαθαίνουν οι φοιτητές μας. Έρευνες εξειδικευμ­ένων οργανισμών δείχνουν ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημ­ίων υστερούν ιδιαίτερα στα λεγόμενα soft and synthetic skills, τα οποία εκτιμώνται ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας».

 ?? ?? Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece