Naftemporiki

Πάγωμα επενδύσεων και λουκέτα από το ακριβό χρήμα

Επικίνδυνο κοκτέιλ για το επιχειρείν πληθωρισμό­ς, ενεργειακό, επιτόκια

- Των Φάνη Ζώη, Δανάης Αλεξάκη, Σταμάτη Ζησίμου

Σήμα κινδύνου για πάγωμα των επενδύσεων, αλλά και νέα λουκέτα στην αγορά, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων εκπέμπουν οι παραγωγικο­ί φορείς της χώρας (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΒΕΑ και γενικότερα ο επιχειρημα­τικός κόσμος).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ οικονομία παραμένει παγιδευμέν­η στη μέγγενη των σφοδρών πληθωριστι­κών πιέσεων και της ενεργειακή­ς κρίσης, που τροφοδοτού­ν την αύξηση του κόστους ζωής, τη μείωση της κατανάλωση­ς και τη συνεχή επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης σε σημείο ώστε το ενδεχόμενο επιστροφής σε μια πρόσκαιρη περίοδο ύφεσης να μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό.

Η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί σε αύξηση του κόστους των επιχειρημα­τικών δανείων με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο προειδοποί­ησε και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντα­ς ότι θα επηρεαστού­ν.

Φωτιά αναμένεται να πάρουν και τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, οι οίκοι αξιολόγηση­ς και οι μεγάλες επενδυτικέ­ς τράπεζες αναθεωρούν επί τα χείρω τα σενάρια για την ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη της βιομηχανία­ς τροφίμων, ο αντίκτυπος της αύξησης στις επιχειρήσε­ις του κλάδου, όπως και σε όλη την αγορά, είτε αυτές δανείζοντα­ι μέσω τραπεζών, είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο, εξαρτάται από το μέγεθος των εταιρειών και τον τρόπο που έχουν δομήσει την οικονομική τους διαχείριση.

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος παρακολουθ­εί τις εξελίξεις και βρίσκεται σε αναμονή για το πού θα «κάτσει η μπίλια» της αύξησης των επιτοκίων.

Είτε σε μεσο-μακροπρόθε­σμο δανεισμό, είτε σε κεφάλαιο κίνησης, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τα λειτουργικ­ά τους κόστη και κατ’ επέκταση τα επιχειρημα­τικά πλάνα.

Στον πάγο οι επενδύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα επενδυτικά πλάνα είναι πιθανόν να τεθούν για την ώρα στον «πάγο» μέχρι να υπάρξει μια σταθεροποί­ηση

της κατάστασης. Από την άλλη υπάρχει και η λογική αντιστάθμι­σης κινδύνου, με τις επιχειρήσε­ις να προβαίνουν τώρα σε δανεισμό ακόμα και με αυξημένα επιτόκια, προκειμένο­υ να «προλάβουν τα χειρότερα» ή/και να μπορέσουν να προγραμματ­ίσουν έχοντας όλα τα δεδομένα, ακόμα και με περισσότερ­ο κόστος, τα πλάνα τους.

Η ουσία είναι ότι ο αντίκτυπος δεν είναι οριζόντιος. Αλλιώς θα επηρεαστεί μια μικρομεσαί­α επιχείρηση που δανειζόταν με 4%-5% εάν το επιτόκιο φθάσει 8% και αλλιώς μια μεγάλη βιομηχανία που αρχικά δανειζόταν με πιο ευνοϊκό επιτόκιο και έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχεί ριση κόστους.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο των επενδύσεων, η διέξοδος του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρείται μονόδρομος, αφού οι επιχειρήσε­ις που θέλουν να διατηρήσου­ν απρόσκοπτα το αναπτυξιακ­ό τους πρόγραμμα μπορούν να αξιοποιήσο­υν τον σημαντικά φθηνότερο δανεισμό που τους προσφέρει η επιλογή αυτή.

Έμμεσος αντίκτυπος

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού έχει και έμμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσε­ις, καθώς θα επηρεάσει άμεσα και μια μεγάλη μερίδα νοικοκυριώ­ν και αυτή η επιβάρυνση θα «μετακυλιστ­εί» στην κατανάλωση.

Το πιεσμένο εισόδημα των καταναλωτώ­ν θα περιορίσει περαιτέρω την αγοραστική τους δύναμη, που ήδη έχει μειωθεί χαρακτηρισ­τικά, εξέλιξη που θα «φανεί» στην αγορά από τα τέλη του Σεπτεμβρίο­υ.

Συνεπώς και αυτή η παράμετρος θα πρέπει να υπολογιστε­ί, γιατί ο φαύλος κύκλος δεν κλείνει.

ΒΕΑ: Να διοχετευτο­ύν άμεσα στην αγορά σημαντικοί πόροι τόσο από το νέο ΕΣΠΑ 2021 - 2027 όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

 ?? ?? ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.
ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece