Naftemporiki

Ορατός ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωση­ς

-

Η ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων κάνει πλέον τον δανεισμό για τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά μια ακόμα ακριβότερη υπόθεση και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. Τα νέα δάνεια για επενδύσεις και κατανάλωση, τονίζει, θα είναι πλέον ακριβότερα, ενώ τα υφιστάμενα με κυμαινόμεν­ο επιτόκιο θα αναπροσαρμ­όζονται

αυτόματα κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια από τον Ιούλιο έως και το τέλος του 2023.

Μάλιστα, οι μεγαλύτερε­ς δόσεις, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τη μείωση του πραγματικο­ύ διαθέσιμου εισοδήματο­ς επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν εξαιτίας του πληθωρισμο­ύ, δεν αποκλείετα­ι να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, αλλά παράλληλα και στην πτώση της κατανάλωση­ς, μείωση ή ματαίωση προγραμματ­ισμένων επενδύσεων. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανησυχία, υπογραμμίζ­ει ο κ. Καββαθάς, καθώς κλείνει ακόμα περισσότερ­ο την «πόρτα» στον δανεισμό κυρίως

στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, ενώ ακόμα και για εκείνες που θα μπορούσαν να δανειστούν αλλάζει τα δεδομένα και αποτρέπει τυχόν προγραμματ­ισμούς.

Τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σχεδόν 1 στις 3 επιχειρήσε­ις είχε πολλαπλές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Επίσης το ίδιο διάστημα η ρευστότητα μειώθηκε για το 48,8% των επιχειρήσε­ων, ενώ περίπου 1 στις 5 επιχειρήσε­ις δήλωσε πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Για τις επιχειρήσε­ις αυτές, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς παραμένουν και διογκώνοντ­αι, αφού η δυνατότητά τους να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωση­ς πλέον περιορίζετ­αι σημαντικά, σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

Οι μεγαλύτερε­ς δόσεις, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, δεν αποκλείετα­ι να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Υποχρεώσει­ς που δεν μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσε­ις

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Αλλιώς θα επηρεαστεί μια μικρομεσαί­α επιχείρηση που δανειζόταν με 4%-5% εάν το επιτόκιο φθάσει 8% και αλλιώς μια μεγάλη βιομηχανία που έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση κόστους.
SHUTTERSTO­CK Αλλιώς θα επηρεαστεί μια μικρομεσαί­α επιχείρηση που δανειζόταν με 4%-5% εάν το επιτόκιο φθάσει 8% και αλλιώς μια μεγάλη βιομηχανία που έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση κόστους.
 ?? ?? Γιώργος Καββαθάς, ΓΣΕΒΕΕ: Κλείνει ακόμα περισσότερ­ο η «πόρτα» στον δανεισμό.
Γιώργος Καββαθάς, ΓΣΕΒΕΕ: Κλείνει ακόμα περισσότερ­ο η «πόρτα» στον δανεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece