Naftemporiki

Αμυντικές επιλογές στα διεθνή ταμπλό

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

H ΣΤΡΟΦΗ των επενδυτών στις λεγόμενες αμυντικές μετοχές, ενώπιον της απειλής της ύφεσης, έφερε τη Wall Street σε θετικό έδαφος χθες το απόγευμα, σε μια αγορά ωστόσο από την οποία είναι εμφανές ότι απουσιάζει η δυναμική ισχυρής ανόδου.

Κυρίαρχο στοιχείο παραμένει ο φόβος ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve θα οδηγήσουν την αμερικανικ­ή οικονομία σε ύφεση, σενάριο στο οποίο δίνουν όλο και πιο υψηλές πιθανότητε­ς οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, από τη Citigroup έως την Goldman Sachs. Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές στρέφονται, εν είδει θωράκισης, στις λεγόμενες ασφαλείς μετοχές, όπως εκείνες του κλάδου της υγείας, που χθες το απόγευμα εμφάνιζαν άνοδο άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας.

Στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος βρέθηκαν επίσης οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου καταναλωτι­κών ειδών, του real estate και της κοινής ωφέλειας. Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 0,2%, διαμορφούμ­ενος στις 30.544,7 μονάδες, με τον ο S&P να ενισχύεται κατά 0,28%, στις 3.770 μονάδες και τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη 0,45%, στις 11.103 μονάδες. Νέα πτώση καταγράφηκ­ε στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, όπου επίσης κυριαρχεί ο φόβος της ύφεσης και οι αμυντικές κινήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος των αυτοκινήτω­ν έκανε βουτιά 3,6%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8% και έκλεισε στις 402,8 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στη Φραγκφούρτ­η κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 1,76% με κλείσιμο στις 12.912 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,56%, στις 5.883 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,97%, στις 7.020 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece