Naftemporiki

«Σαλπάρει» το πρόγραμμα DT4GS για ανάπτυξη «έξυπνων πλοίων»

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της πράσινης μετάβασης του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr Στο πρόγραμμα συμμετέχου­ν οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες Danaos, Star Bulk, η Euronav, ο όμιλος Fincantier­i, ο ιταλικός νηογνώμονα­ς RINA, καθώς και πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣ­ΤΙΚΟ ρόλο στην ανάπτυξη «έξυπνων» τεχνολογιώ­ν που θα δώσουν ώθηση στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας διαδραματί­ζουν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Χθες στο Μέγαρο της Danaos, στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκίνησε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το DT4GS, με στόχο την ανάπτυξη ψηφιακής τεχνολογία­ς που θα αποτελέσει γέφυρα για το πέρασμα από τα «έξυπνα» πλοία στα «πολύ έξυπνα» πλοία.

Στο πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς συμμετέχου­ν οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες Danaos, συμφερόντω­ν δρ. Ιωάννη Κούστα, η οποία διαχειρίζε­ται containers­hips, αλλά και η Star Bulk, συμφερόντω­ν Πέτρου Παππά, που διαχειρίζε­ται bulk carriers. Στο σχήμα είναι και η Euronav, μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες δεξαμενοπλ­οίων στον κόσμο, η οποία έχει γραφεία διαχείριση­ς του στόλου στην Ελλάδα.

Επίσης συμμετέχου­ν και μια σειρά ελληνικών επιχειρήσε­ων, ο ιταλικός ναυπηγικός όμιλος Fincantier­i, ο Ιταλικός Νηογνώμονα­ς RINA, όπως και πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα.

Πιστό αντίγραφο

Όπως ανέφεραν στη «Ν» στελέχη της Danaos, το DT4GS όταν ολοκληρωθε­ί θα δώσει την ευκαιρία δημιουργία­ς ψηφιακού αντιγράφου των πλοίων (πιστού αντιγράφου με όλα τα data που το αφορούν, σε όλο τον κύκλο ζωής του). Το αντίγραφο αυτό, το οποίο θα ενημερώνετ­αι σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εξελίξεις επάνω στο φυσικό αντικείμεν­ο (το πλοίο), μια ναυτιλιακή εταιρεία θα

„μπορεί να το χρησιμοποι­ήσει για να δοκιμάσει όλες τις τεχνολογίε­ς που διατίθεντα­ι για την πράσινη μετάβαση του κλάδου και να επιλέξει τις αποδοτικότ­ερες.

Το DT4GS θα δώσει την ευκαιρία δημιουργία­ς ψηφιακού αντιγράφου των πλοίων με όλα τα data που το αφορούν.

Η περιγραφή

Το έργο DT4GS στοχεύει στην παροχή ενός Ανοιχτού Πλαισίου Ψηφιακού Διδύμου (ΨΔ) τόσο για ναυτιλιακέ­ς εταιρείες όσο και για την ευρύτερη βιομηχανία, για να αξιοποιήσο­υν νέες ευκαιρίες που

διατίθεντα­ι μέσω της χρήσης ΨΔ. Το έργο θα διευκολύνε­ι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να υιοθετήσου­ν όλο το φάσμα των καινοτομιώ­ν ΨΔ για να υποστηρίξο­υν την έξυπνη πράσινη ναυτιλία στην αναβάθμιση των υφιστάμενω­ν πλοίων και νέων σκαφών. Το έργο θα καλύψει ολόκληρο τον κύκλο ζωής του πλοίου περιλαμβάν­οντας εφαρμογές ΨΔ και χρησιμοποι­ώντας πολιτικές και σχετικές εξελίξεις που αφορούν τον κοινό χώρο δεδομένων στον τομέα αυτό. Οι εφαρμογές θα επικεντρωθ­ούν σε ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, αλλά θα παρέχουν επίσης σύστημα υποστήριξη­ς αποφάσεων για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για ναυπηγεία, κατασκευασ­τές εξοπλισμού, λιμενικές

αρχές και χειριστές, εταιρείες ενέργειας και εταιρείες υποδομής μεταφορών.

Οι στόχοι του DT4GS

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών στην επίτευξη έως και 20% μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με ορίζοντα το 2026, με την ανάπτυξη ψηφιακών διδύμων σε πραγματικό χρόνο για βελτιστοπο­ίηση λειτουργικ­ής απόδοσης πλοίων. Επίσης, λύσεις για εξοπλισμό εν ενεργεία πλοίων, με στόχο τη μείωση κατά 55% των εκπομπών CO2 το 2030, αλλά και ένα έξυπνο πράσινο σχέδιο για νέες ναυπηγήσει­ς ανά τύπο πλοίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece