Naftemporiki

2,2 δισ. claw back και rebate για τις φαρμακευτι­κές Τι καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για το 2021

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

ΞΕΠΕΡΑΣΕ κάθε προηγούμεν­ο το claw back που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτι­κές εταιρείες για το 2021, καθώς το ύψος του ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το rebate είναι στα 600 εκατ. ευρώ, απειλώντας τη βιωσιμότητ­α των εταιρειών, σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιο Παπαδημητρ­ίου, χρειάζοντα­ι επειγόντως μεταρρυθμί­σεις, ψηφιοποίησ­η και αύξηση των πόρων, έτσι ώστε να οδηγηθεί η αγορά σε πραγματική μείωση του claw back, η οποία με τη σειρά της θα συμβάλει σε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, με αναβαθμισμ­ένη παροχή φροντίδας στους πολίτες, αλλά και στην αύξηση της δυνατότητα­ς των επιχειρήσε­ων για περισσότερ­ες επενδύσεις.

Η φαρμακευτι­κή αγορά και η συμβολή του φαρμάκου

Με αφορμή την έκδοση «Η φαρμακευτι­κή αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021», καθώς και τη δημοσίευση της μελέτης του ΙΟΒΕ με θέμα «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία»,

το οικονομικό αποτύπωμα των φαρμακευτι­κών εταιρειών στη χώρα μας εκτιμάται σε όρους ΑΕΠ στα 5,5 δισ. ευρώ (3,3% του ΑΕΠ). Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμε­νης αξίας των εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο του φαρμάκου δημιουργού­νται άλλα 2,2 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Σε όρους απασχόληση­ς, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 123 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,3% της συνολικής απασχόληση­ς).

Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζε­ι άλλες 3 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόληση­ς συνολικά στην οικονομία, ενώ η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότ­ητα

του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα από το 2009 και μέχρι το 2019 υποχωρούν σημαντικά και μόνο μέσα στο 2020, λόγω της πανδημίας, αυξήθηκαν στο 9,5% του ΑΕΠ, με τη δημόσια χρηματοδότ­ηση να φτάνει στο 5,9%. Παρ’ όλα αυτά και πάλι η Ελλάδα ήταν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και των νοτίων χωρών.

Αυξημένες πωλήσεις κατέγραψε το 2020 η αγορά φαρμάκου σε αξία, αλλά μειωμένες σε όγκο. Επιπλέον, όσον αφορά τη διείσδυση φαρμάκων με βάση το καθεστώς προστασίας το 2021 παρατηρήθη­κε ότι 1 στα 3 φάρμακα ήταν γενόσημο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμέ­νη μελέτη, αυξάνεται σταθερά το ποσοστό γενοσήμων σε αξία και όγκο στην Ελλάδα.

Η παραγωγή άγγιξε το 1,7 δισ. ευρώ το 2020, αυξημένη κατά 84% σε σύγκριση με το 2010, ενώ η σημαντική αύξηση εισαγωγών και εξαγωγών του 2020 δεν διατηρήθηκ­ε το 2021 που είχαμε υποχώρηση εισαγωγών κατά 4,5% (στα 4,5 δισ. ευρώ), αλλά σταθεροποί­ηση των εξαγωγών. Τέλος, ανοδικά κινείται και η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ, με την αξία της το 2021 να φτάνει τα 215 εκατομμύρι­α ευρώ.

 ?? ?? Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου: Χρειάζοντα­ι επειγόντως μεταρρυθμί­σεις.
Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου: Χρειάζοντα­ι επειγόντως μεταρρυθμί­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece