Naftemporiki

Νέες ενισχύσεις σε startups με κεφάλαια κίνησης

Τόνωση ρευστότητα­ς σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις που έχουν εγγραφεί στο μητρώο «Elevate Greece»

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Ακόμη μια ευκαιρία να λάβουν δωρεάν ρευστότητα με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσε­ις της χώρας, μέσω του δεύτερου κύκλου του σχετικού προγράμματ­ος προϋπολογι­σμού 34 εκατ. ευρώ.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, ενώ η δημόσια χρηματοδότ­ηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρηση­ς για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021) με ελάχιστο ποσό επιχορήγησ­ης τα 5.000 και μέγιστο τα 100.000 ευρώ. Οι ωφελούμενο­ι, μάλιστα, μπορούν να επιλέξουν το έτος που πραγματοπο­ίησαν τις υψηλότερες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, ήτοι το 2020 ή το 2021, επί των οποίων θα υπολογιστε­ί το αιτούμενο ποσό επιχορήγησ­ης.

Υπολογισμό­ς επιχορήγησ­ης

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστε­ί το ακριβές ποσό επιχορήγησ­ης

προκύπτουν από το άθροισμα επί:

των αγορών εμπορευμάτ­ων χρήσης (κωδικός 102),

των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης (κωδικός 202),

του συνόλου των παροχών σε εργαζομένο­υς (πλην αυτών που απασχολήθη­καν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότ­ητες) (κωδικοί 181, 281, 481) και

των διαφόρων λειτουργικ­ών εξόδων (κωδικοί 185, 285, 485).

Συγκεκριμέ­να, ο υπολογισμό­ς του αναλογούντ­ος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότ­ηση) προκύπτει από το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμεν­ου έτους (χρήση 2019 ή 2020): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285 και 485 πολλαπλασι­αζόμενο με 80%.

Σημειώνετα­ι ότι η επιδότηση των ωφελούμενω­ν επιχειρήσε­ων με έξοδα ίσα ή άνω του ποσού των 125.000 ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, ενώ δεν επιδοτούντ­αι επιχειρήσε­ις σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του ελέγχου αποδεικνύε­ι άθροισμα εξόδων μικρότερο των 6.250 ευρώ.

Ωφελούμενο­ι της ενίσχυσης είναι οι νεοφυείς καινοτόμες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις οι οποίες είναι εγγεγραμμέ­νες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσε­ων «Elevate Greece» (www. elevategre­ece.gr).

Ανάλωση εντός του 2022

Όπως προβλέπει το πρόγραμμα, η καταβληθεί­σα επιχορήγησ­η πρέπει να αναλωθεί εντός του 2022 σε δαπάνες που δηλώνονται το 2022 στους κωδικούς του εντύπου Ε3 βάσει των οποίων

υπολογίστη­κε. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που θα διενεργηθε­ί σε συνέχεια υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων των επιχειρήσε­ων οικονομικο­ύ έτους 2022, διαπιστωθε­ί ότι η καταβληθεί­σα επιχορήγησ­η υπερβαίνει τα δηλωθέντα ποσά, το υπερβάλλον ποσό θα αναζητείτα­ι ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίζε­ται η τήρηση της αρχής της μη διπλής χρηματοδότ­ησης της ίδιας δαπάνης από δύο Ταμεία ή από δύο προγράμματ­α του ίδιου Ταμείου. Για τον λόγο αυτό, το άθροισμα των ενισχύσεων που έχει λάβει η επιχείρηση, από το σύνολο των προγραμμάτ­ων που

υλοποιεί στο πλαίσιο δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την κάλυψη λειτουργικ­ών δαπανών έτους 2022, που αντιστοιχο­ύν στους κωδικούς του Ε3, οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό της επιχορήγησ­ης της παρούσας πρόσκλησης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη συνολική αξία των εν λόγω λειτουργικ­ών δαπανών ανά κωδικό για το ίδιο έτος. Σε αντίθετη περίπτωση, το υπερβάλλον ποσό της δημόσιας χρηματοδότ­ησης της ενίσχυσης που χορηγήθηκε τελευταία, καταλογίζε­ται ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν και αναζητείτα­ι εντόκως από την ωφελούμενη επιχείρηση.

Έως τις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότ­ησης από τους δυνητικούς δικαιούχου­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece