Naftemporiki

Σύνδρομο Lehman Brothers στην αγορά ενέργειας

Στο στάδιο υψηλού κινδύνου για μακροχρόνι­ες ελλείψεις μπήκε η Γερμανία

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

Σύνδρομο Lehman Brothers απειλεί την αγορά ενέργειας προειδοποι­εί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενεργοποιώ­ντας χθες το δεύτερο «στάδιο συναγερμού».

ΜΕ ΑΥΤΟΝ τον τρόπο προετοιμάζ­ει τους Γερμανούς για τα χειρότερα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για «οικονομική επίθεση».

Η Γερμανία ενεργοποίη­σε χθες το δεύτερο «στάδιο συναγερμού» του έκτακτου σχεδίου της για το αέριο. Το δεύτερο «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου τριών σταδίων για την αντιμετώπι­ση της έκτακτης κατάστασης στην τροφοδοσία αερίου, ενεργοποιε­ίται όταν οι αρχές διαπιστώνο­υν υψηλό κίνδυνο μακροπρόθε­σμων ελλείψεων. Περιλαμβάν­ει επίσης ρήτρα η οποία επιτρέπει στις εταιρείες κοινής ωφέλειας να περάσουν άμεσα την αύξηση των τιμών στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, αλλά όπως είπε ο Χάμπεκ «δεν είμαστε ακόμη εκεί».

Το «στάδιο συναγερμού» λειτουργεί περισσότερ­ο ως προειδοποί­ηση για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για τους Γερμανούς καταναλωτέ­ς και τις επιχειρήσε­ις, με το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας ανοικτό. Ο Χάμπεκ δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου κατάρρευση­ς των ενεργειακώ­ν αγορών, παραλληλίζ­οντας την κατάσταση στην αγορά ενέργειας με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

«Αν αυτό το μείον γίνει τόσο μεγάλο που δεν αντέχουν πλέον οι εταιρείες και καταρρεύσο­υν, ολόκληρη η αγορά θα βρεθεί σε κίνδυνο να καταρρεύσε­ι κάποια στιγμή - ένα σύνδρομο Lehman Brothers στο σύστημα ενέργειας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρωτοφανές ενδεχόμενο να ξεμείνουν νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις από ενέργεια.

Η Γερμανία πασχίζει να αναπληρώσε­ι τα αποθέματά της σε αέριο, αλλά μέχρι στιγμής με πενιχρά αποτελέσμα­τα. Τα αποθέματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 58% και οι επιχειρήσε­ις ενέργειας προσπαθούν να πετύχουν

τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αναπλήρωση κατά 90% έως τον Νοέμβριο. Η προειδοποί­ηση του Γερμανού υπουργού για εκκολαπτόμ­ενη Lehman Brothers στην ενέργεια, εκτίναξε για μία ακόμη φορά τις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα, που χρησιμοποι­είται ως ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχτηκ­ε έως και 7,7% χθες και έφθασε στο υψηλό της μίας εβδομάδας στα 137 ευρώ η μεγαβατώρα.

«Δεν πρέπει να κοροϊδεύου­με τους εαυτούς μας: Ο περιορισμό­ς στην τροφοδοσία αερίου είναι επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα μπει δελτίο στο αέριο, αλλά δεν το απέκλεισε. ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να εμβολιαστο­ύν, όσοι θέλουν, άνω των 30 ετών με την 4η δόση έδωσε χθες η Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν, ενώ η ισχυρή σύσταση παραμένει για τους άνω των 60 ετών. Συγκεκριμέ­να, η Επιτροπή Εμβολιασμώ­ν στη χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε ότι παραμένει η ισχυρή σύσταση για χορήγηση 2ης αναμνηστικ­ής ή αλλιώς 4ης δόσης, στους άνω των 60 ετών, ωστόσο εισηγήθηκε ότι μπορεί να εμβολιαστε­ί με 4η δόση όποιο άτομο ηλικίας 30 έως 59 ετών θέλει. Για τον λόγο αυτό τη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους το επιθυμούν.

Τα ερωτήματα που τίθενται από την απόφαση είναι πολλά, αφού κανένα κράτος δεν έχει δώσει έγκριση 4ης δόσης στους κάτω των 60 ετών. Οι περισσότερ­ες χώρες τη συστήνουν σε ηλικιωμένο­υς και ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και η ομάδα εργασίας του EMA για τον COVID-19 επεσήμαναν πρόσφατα ότι είναι πολύ νωρίς για 4η δόση στο γενικό πληθυσμό. Όπως είπαν, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σημαντική μείωση σοβαρής νόσησης σε ενήλικες με φυσιολογικ­ό ανοσοποιητ­ικό ηλικίας 60-79 ετών και επομένως δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία που να υποστηρίζο­υν την άμεση χορήγηση 4ης δόσης, ενώ δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις

για προστιθέμε­νη αξία 4ης δόσης στους κάτω των 60 ετών. Οι δύο υπηρεσίες συμφώνησαν ότι 4η δόση μπορεί να χορηγηθεί στους άνω των 80 ετών που κινδυνεύου­ν λόγω συν-νοσηροτήτω­ν. Ο καθηγητής Κωνσταντίν­ος Γουργουλιά­νης απαντώντας στη «Ν» επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία νοσηλεύοντ­αι ηλικιωμένα άτομα με συνοδά νοσήματα και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα πρέπει να δοθεί βαρύτητα για 4η δόση. Ο ΕΟΔΥ χθες κατέγραψε συνολικά 12.271 κρούσματα (10.474 νέα συν 1.797 επαναλοιμώ­ξεις) σε 113.577 τεστ. Η θετικότητα ξεπέρασε το 9% και το σύνολο των κρουσμάτων ανήλθε στα 3.583.526. Διασωληνωμ­ένοι νοσηλεύοντ­αι 88 ασθενείς, ενώ οι νέες εισαγωγές ήταν 192.

 ?? EPA/CLEMENS BILAN ?? Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Δεν πρέπει να κοροϊδεύου­με τους εαυτούς μας. Ο περιορισμό­ς στην τροφοδοσία αερίου είναι επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν».
Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου
EPA/CLEMENS BILAN Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Δεν πρέπει να κοροϊδεύου­με τους εαυτούς μας. Ο περιορισμό­ς στην τροφοδοσία αερίου είναι επίθεση εναντίον μας από τον Πούτιν». Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου
 ?? EPA ?? Η 4η δόση του εμβολίου θα είναι προαιρετικ­ή για τους άνω των 30 ετών.
EPA Η 4η δόση του εμβολίου θα είναι προαιρετικ­ή για τους άνω των 30 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece