Naftemporiki

Βαθιά ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών για την τουρκική στάση

Σε νέους «σκοπέλους» η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikos­tantinou@naftempori­ki.gr

Την ικανοποίησ­ή του για τις σαφείς διατυπώσει­ς της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. κατά της τουρκικής προκλητικό­τητας εξέφρασε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Βουλγαρία συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

ΩΣ ΠΡΟΣ την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οδηγείται σε νέο «ναυάγιο».

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμά­των, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητ­α χωρών της Ε.Ε. και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκω­σης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμε­νος στη Σύνοδο. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα του η Τουρκία «να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσει­ς, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθ­εί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίου­ς δύο μήνες με αποκλειστι­κή υπαίτιο τη γείτονα χώρα». Σημειώνετα­ι ότι στο προσχέδιο των συμπερασμά­των του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις πρόσφατες επανειλημμ­ένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητ­α όλων των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε.» αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμά­των και επισημαίνε­ται ότι η Ε.Ε. «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώ­σει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερεια­κής σταθερότητ­ας στην Αν. Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Η Τουρκία συνέχισε πάντως τις προκλήσεις, με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι να επισκέπτετ­αι τα Κατεχόμενα και να ζητεί άμεση αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. «Εάν δεν υπάρξει σύντομα αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, θα αμφισβητήσ­ουμε

την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών» ανέφερε.

Ουκρανία, Μολδαβία

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε ταυτόχρονα την ομόφωνη απόφαση χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. «Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η Ε.Ε. ως απάντηση στην απροκάλυπτ­η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» τόνισε

ο πρωθυπουργ­ός. Η Σύνοδος αναμένεται να παραχωρήσε­ι και στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας «αφού διευθετηθο­ύν οι προτεραιότ­ητες που καθορίζοντ­αι» στη γνώμη της Κομισιόν.

Σε αντίθεση με την ταχεία πρόοδο που σημειώθηκε στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να εκπληρώνει ούτε αυτή τη φορά τις δεσμεύσεις της για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Την κατάσταση περιέπλεξε η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, η

οποία θέτει συνεχή εμπόδια στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, επικαλούμε­νη ζητήματα γλώσσας και μειονότητα­ς. Η τετραμερής κυβέρνηση του Κιρίλ Πετκόφ καταψηφίστ­ηκε σε πρόταση μομφής και πλέον διεξάγοντα­ι ζυμώσεις για νέα κυβέρνηση ή για πολλοστή προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, ο ηγέτης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι προτίθεται να υπερψηφίσε­ι την άρση του βουλγαρικο­ύ βέτο στη Βόρεια Μακεδονία. Αντίθετα, η Ελλάδα στήριξε την προοπτική εισόδου των Δυτικών Βαλκανίων, ζητώντας να έχει ολοκληρωθε­ί έως το 2033. «Καταλαβαίν­ω απόλυτα γιατί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων υπάρχει μία σχετική δυσπιστία γύρω από τις προθέσεις της Ε.Ε., πραγματικά, να εντάξει στην ευρωπαϊκή οικογένεια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του από την Προπαρασκε­υαστική Σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν (PES) όπου συμμετέχει ως παρατηρητή­ς, προειδοποί­ησε ότι «αν συνεχιστεί για πολύ ο πόλεμος, είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι ένας από τους πιο βαριά ηττημένους αυτής της κρίσης». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς «να αναλάβουν πρωτοβουλί­ες για διπλωματικ­ή λύση με στόχο τον τερματισμό της εισβολής και την ειρήνη».

Η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις, με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι στα Κατεχόμενα να ζητεί αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

 ?? ?? Η Ε.Ε. δεν φαίνεται να εκπληρώνει ούτε αυτή τη φορά τις δεσμεύσεις της για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δ. Βαλκανίων.
Η Ε.Ε. δεν φαίνεται να εκπληρώνει ούτε αυτή τη φορά τις δεσμεύσεις της για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δ. Βαλκανίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece