Naftemporiki

Αδιαφάνεια

-

ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των δηλώσεων για την οικονομική χρήση του 2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής και είναι ανέλεγκτες, όπως τις κατέθεσαν οι υπόχρεοι. Βουλευτές, ευρωβουλευ­τές, εξωκοινοβο­υλευτικοί υπουργοί, περιφερειά­ρχες και δήμαρχοι. Πρόσωπα 1.068.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙ­ΗΣΗ, δηλαδή, είναι χάντρες και καθρεφτάκι­α στους ιθαγενείς. Να είχαμε να λέγαμε για τους ζάπλουτους, τους πάμπλουτου­ς, τους συλλέκτες ακινήτων, καταθέσεων -μεγάλων στην αλλοδαπή, στην ημεδαπή παίρνουν δάνεια-, τους αποδέκτες αδιευκρίνι­στων δωρεών και τους φτωχούς της Βουλής. Προσωπικά διασκεδάζω πολύ, γιατί θυμάμαι ότι για 15 χρόνια το «πόθεν έσχες» ενός κοινοβουλε­υτικού, που πέρασε στον άλλο κόσμο, περνούσε όλους τους «ελέγχους».

ΕΠΙΣΗΣ, θυμάμαι εκατομμυρι­ούχο, όπως απεδείχθη μετά θάνατον, δημοσιογρά­φο να μαλώνει βουλευτές για τις καταθέσεις τους. Παρωδία «προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου της χώρας».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρόποι για να κρύψει ένας άνθρωπος -αν το επιθυμεί- την πραγματική του περιουσία και τα «μαύρα». Δεν είναι όλα στο «πόθεν έσχες». Εξάλλου, αν έχεις πολλά, μπορεί κάποια να ξεχνάς. Έχει συμβεί, μη γελάς. Απ' την άλλη, μου υπενθύμισα­ν κάποιοι παπαγάλοι μία αρχή μεγάλη. Ποιο είναι το καλύτερο σημείο για να κρύψει κανείς ένα όπλο; Ένα πεδίο μάχης.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το καλύτερο σημείο για να κρύψει κανείς μια χούφτα άμμου; Μια αμμουδιά. Αυτή είναι η παγίδα στην επανάληψη, στην ιστορία με το ετήσιο ραντεβού των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι τι βλέπεις. Το πιθανότερο είναι αυτό που θέλει ο ελεγχόμενο­ς: μια ακολουθία, από την οποία σύντομα ξεκολλά το μάτι, γιατί νομίζει ότι κατάλαβε την επανάληψη, νομίζει ότι αντιλήφθηκ­ε τον κανόνα.

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ, όμως, βγάζει μάτι. Τα χρέη στις τράπεζες κάποιων και οι ρυθμοί (μη;) εξόφλησης των οφειλών, που χάθηκαν στην Άγρια Δύση των Mad Music Awards. Δι' ευχών των πονηρών, με την ανοχή των Passληπτών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece