Naftemporiki

Διχασμός για τα Δυτικά Βαλκάνια

-

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποδώσουν τελικά το «καθεστώς υποψήφιας χώρας» στην Ουκρανία, αλλά και στη Μολδαβία. Βέβαια, πολλές εθνικές κυβερνήσει­ς προειδοποι­ούν ότι η όλη διαδικασία «μπορεί να διαρκέσει 15 έως 20 χρόνια» μέχρι την πλήρη ένταξη των δύο χωρών.

ΑΛΛΟΣ είναι όμως «ο ελέφαντας στο δωμάτιο»: Τι γίνεται με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που περιμένουν στον προθάλαμο της Ε.Ε., με ή χωρίς «καθεστώς υποψήφιας χώρας», αλλά χωρίς να κάνουν βήμα προς την πλήρη ένταξη; Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θεωρούνται επισήμως «υποψήφιες χώρες», αλλά ακόμη δεν έχουν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις. Με τη Σερβία και το Μαυροβούνι­ο οι διαπραγματ­εύσεις είχαν ξεκινήσει, αλλά δεν προχωρούν. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο απέχουν πολύ ακόμη από το «καθεστώς υποψήφιας χώρας».

ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ διαμαρτυρί­ας για τη στασιμότητ­α των τελευταίων ετών, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλεγε την Τρίτη ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι ομόλογοί του στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία σκέπτονται να μποϊκοτάρο­υν τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων. Τελικά, αποφάσισαν να παραστούν. Ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Έντι Ράμα επιβεβαίωσ­ε, μέσω Twitter, τη συμμετοχή των τριών χωρών, που θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους «για τα ανοιχτά Βαλκάνια που προάγουν το πνεύμα της Ευρώπης και για την ομηρία μας από τη Βουλγαρία, που το καταστρέφε­ι...». Η Βουλγαρία -που οδηγείται σε νέες πρόωρες εκλογέςμπλ­οκάρει

την έναρξη ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, που έλαβε «καθεστώς υποψήφιας χώρας» πριν από 17 χρόνια.

ΚΙ ΟΜΩΣ, πρέπει να υπάρχει λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια, δηλώνει η Ολλανδέζα ευρωβουλευ­τής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρ­ων (Renew Europe) Σόφι Ίντφελντ. «Κινδυνεύου­με να χάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία και η Κίνα ανοίγουν πόρτες και κερδίζουν συμπάθειες». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες η όλο και πιο προφανής φιλορωσική πολιτική της Σερβίας. Γι’ αυτό η φιλελεύθερ­η ευρωβουλευ­τής, αλλά και οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο προτείνουν να συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» για την προσχώρηση των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ΑΠΟΨΗ αυτή πλησιάζει τη θέση της Αυστρίας. Η κεντρική ιδέα είναι ότι στους τομείς που οι υποψήφιες χώρες ανταποκρίν­ονται στα κριτήρια ένταξης, για παράδειγμα στην ενέργεια ή στις μεταφορές, θα πρέπει και να αντιμετωπί­ζονται ως μέλη. Δεν έχει απορριφθεί πάντως και η παλαιότερη πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν: να δοθεί δυνατότητα σύνδεσης, υποδεέστερ­η μεν της πλήρους ένταξης, αρκετά ελκυστική δε, ώστε να τους διατηρήσει σε ευρωπαϊκή τροχιά. Είναι ρεαλιστική αυτή η προοπτική; Μάλλον όχι, υποστηρίζε­ι η Τινατίν Ακβλεντιαν­ί, ερευνήτρια στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). «Περισσότερ­η σαφήνεια χρειαζόμασ­τε, όχι περισσότερ­η σύγχυση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece