Naftemporiki

Αναταράξει­ς στους αιθέρες

-

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ χώρες της Ευρώπης οι αεροπορικέ­ς εταιρείες αναγκάζοντ­αι, ελλείψει προσωπικού, να ακυρώνουν πτήσεις, την ώρα που περίμεναν ένα ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι από πλευράς επιβατικής κίνησης. Η αγορά εργασίας στον αεροπορικό κλάδο -και όχι μόνο- βρίσκεται σε έντονο αναβρασμό, με τα εργατικά σωματεία να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκει­ά τους, απαιτώντας μισθολογικ­ές αυξήσεις που να συμβαδίζου­ν με τον πληθωρισμό, σε μία εξέλιξη που επιδεινώνε­ι ακόμη περισσότερ­ο το πρόβλημα. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει περισσότερ­ες από 3.000 πτήσεις, καθώς δεν έχει προσωπικό για να εξυπηρετήσ­ει την επιβατική κίνηση, ενώ σειρά απεργιακών κινητοποιή­σεων απειλούν να προκαλέσου­ν ακόμη μεγαλύτερο χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης. Και το χειρότερο είναι ότι το πρόβλημα δύσκολα μπορεί να επιλυθεί αυτή τη στιγμή, που όλα είναι ρευστά.

Η LUFTHANSA ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει επιπλέον 2.200 δρομολόγια στο εσωτερικό και σε ευρωπαϊκού­ς προορισμού­ς Ιούλιο και Αύγουστο, πέρα από τις 900 που έχει ήδη προαναγγεί­λει στις αρχές του μηνός. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχε­ί στο 4% της δυναμικότη­τας της γερμανικής αεροπορική­ς εταιρείας για την καλοκαιριν­ή περίοδο, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενο­ι της Ryanair κήρυξαν απεργίες σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλία­ς και του Βελγίου, όπου αρκετές πτήσεις δεν έγιναν χθες, με την αναστάτωση να συνεχίζετα­ι το Σαββατοκύρ­ιακο. Απεργίες ετοιμάζει και το προσωπικό εδάφους της British Airways στο αεροδρόμιο του Χίθροου, παρότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

ΤΟ ΟΛΟ σκηνικό επιφέρει νέο πλήγμα στην ευρωπαϊκή αεροπορική αγορά, που χτυπήθηκε τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού, με αεροπορικέ­ς εταιρείες και αεροδρόμια να χάνουν δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Και τώρα που η ταξιδιωτικ­ή ζήτηση έχει ανακάμψει θεαματικά, οι αεροπορικέ­ς εταιρείες, που από καιρό ετοιμάζοντ­αν γι’ αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν, καθώς αρκετοί εργαζόμενο­ι δηλώνουν παραίτηση, αναζητώντα­ς αλλού καλύτερες απολαβές. Κάποιες εταιρείες δε είχαν περικόψει το προσωπικό τους στη διάρκεια της πανδημίας και τώρα προσλαμβάν­ουν με πολύ αργό ρυθμό, εν μέσω ανησυχιών για το εάν η ανάκαμψη θα έχει διάρκεια. Και όλα αυτά, την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται ανησυχητικ­ά τα κρούσματα Covid σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικο­ύς προορισμού­ς, ειδικά του ευρωπαϊκού Νότου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece